Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Socialdemokraterna: Vi skärper kontrollerna av de arbetstillstånd som beviljas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Arkivbild.

Bild: Anders Wiklund/TT

Annons

Moderaternas avreglering av arbetskraftsinvandringen 2008 har lett till ett omfattande inflöde av utländsk arbetskraft till Sverige. Individer som sökt tillflykt i vårt land har fått stå tillbaka när marknadsliberala idéer fått styra arbetskraftsinvandringen. Nu vänder vi Socialdemokrater på varje sten för att vända utvecklingen.

Vår kamp mot segregation är en kamp för alla människors rätt till trygghet, framtidstro och samhällsgemenskap. En sak är helt grundläggande – jobben. Alla som kan jobba ska jobba.

Därför ska kraven vara tydliga. Alla ska göra sig anställningsbara genom att gå i skolan och skaffa sig en utbildning. Svenska språket är och ska vara en grundpelare i vårt samhälle.

Det finns emellertid strukturer som hotar samhällsgemenskapen och som utgör hinder för att komma i arbete. Det handlar om den avreglering av arbetskraftsinvandringen som Moderaterna genomförde 2008. Det lämnade Sverige, som ett av få länder i omvärlden, utan kontroll över arbetskraftsinvandringen.

Annons

Annons

Sedan 2008 har arbetslösheten ökat för utrikes födda med över 7,5 procentenheter, varav merparten utgörs av personer som kommit hit på flykt. Under samma period har över 215 000 arbetstillstånd beviljats för arbetskraftsinvandring. Över 60 procent av arbetstillstånden har omfattat yrken där det inte råder brist på arbetskraft eller jobb utan krav på högre utbildning, det vill säga arbeten som skulle kunnat gått till arbetslösa eller personer som fått asyl i Sverige. Det omfattar exempelvis tiotusentals arbetstillfällen inom restaurang, jordbruk och lokalvård.

I Jämtlands län handlar det om över 3 700 arbetstillstånd för den typen av jobb sedan 2009.

Samtidigt befinner sig cirka 17 procent av de utrikes födda i länet utan arbete. De har hamnat i utanförskap i stället för att komma i arbete.

Den socialdemokratiska regeringen ser problemen och gör vad som krävs. Därför gäller sedan 1 juni nya regler med krav på bindande anställningsavtal och försörjningskrav för anhöriginvandring vid arbetskraftsinvandring. Vi skärper kontrollerna av de arbetstillstånd som beviljas. Vi ska ha en objektiv prövning av arbetsmarknadens behov. Därför går vi vidare i arbetet med att införa en arbetsmarknadsprövning vid arbetskraftsinvandring.

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och knäcka kriminaliteten. Vi ska se till att fler utrikes födda i Jämtlands län kommer i arbete. Därför ska vi ta tillbaka kontrollen över arbetskraftsinvandringen.

Annons

Tobias Baudin (S), partisekreterare

Anders Ygeman (S), Integrations- och migrationsminister

Kalle Olsson (S), riksdagsledamot

Anders Frimert (S), riksdagsledamot

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan