Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Kristdemokraterna: Sveriges livsmedelsförsörjning måste bli bättre

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vårt land måste producera mer livsmedel både för landets egna invånare och för andras länders, menar Kristdemokraternas Stephen Jerand. Kollage av arkivbilder.

Bild: Therese Hasselryd, Ingmar Reslegård

Annons

I midsommarveckan fyllde den svenska livsmedelsstrategin fem år. Den beskriver hur målet ska vara en konkurrenskraftig och ökande livsmedelsproduktion. En produktionsökning som kan bidra till en ökad självförsörjning av livsmedel. Målet är relevant, i synnerhet då varannan tugga vi äter i dagsläget är importerad. Men branschen själva rapporterar om en negativ framtidstro, så uppenbarligen har strategin till stora delar misslyckats. Omvärldsläget har visat att frågan om landets försörjningstrygghet, inte minst på livsmedelsområdet, snabbt behöver tas på största allvar.

Annons

Annons

Det råder redan svält i Östra Afrika och omkring 25 miljoner ton spannmål ligger fast i ukrainska hamnar.

Den globala livsmedelsförsörjningen hänger på en skör tråd, så vi måste utnyttja hela potentialen i svensk primärproduktion för att producera livsmedel, både för våra egna medborgare och för världsbefolkningen.

Vi behöver minska vårt beroende av importerade bränslen, både fossila och biologiska, vilket är möjligt då Sverige har goda förutsättningar att producera biobränsle både från skog och åker.

Vi behöver också öka vår produktion av en mängd andra produktionsmedel exempelvis gödsel, förpackningar, skyddskläder och rengöringsmedel.

Utöver en ökad inhemsk försörjning av insatsmedel behövs skyndsamt en ökad beredskapslagring av många produkter för att vi ska kunna hålla igång den livsviktiga matproduktionen. Kristdemokraterna vill ta ansvar för Sveriges framtid och då är en ökad självförsörjning av livsmedel en avgörande del.

Peter Kullgren, partisekreterare (KD)

Magnus Oscarsson, jordbrukspolitisk talesperson (KD)

Stephen Jerand, riksdagskandidat (KD)

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Stephan Jerand, Kristdemokraterna. Arkivbild.

Bild: Ingmar Reslegård

Potatisskörd. Arkivbild.

Bild: Therese Hasselryd

Annons

Annons

Till toppen av sidan