Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
S: Lika tillgång till arbetsskor är en fråga om rättvisa

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Alla som jobbar inom ett välfärdsyrke ska ha en god arbetsmiljö. Men på många arbetsplatser inom vård- och omsorgsyrken har de anställda idag inte tillgång till arbetsskor.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

För att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden behöver välfärdsarbetare de förutsättningar som deras arbete kräver utan att man blir sjuk på jobbet. De som får vårt län, våra kommuner och Sverige att gå runt genom sina slitsamma arbeten har rätt till en bättre arbetsmiljö.

Annons

Belastningsskador som leder till besvär i rygg, knä och höfter är tyvärr vanligt förekommande inom många yrken. De som står och går mycket i arbetet har störst risk att drabbas. Många tvingas betala ur egen ficka för dyra arbetsskor som dessutom slits ut snabbt. De som bär upp Sverige med slitsamma arbeten där man står och går mycket i arbetet har rätt till en bättre arbetsmiljö.

Det råder idag en ojämlik tillgång till arbetskläder och skor mellan många kvinnodominerade och mansdominerade branscher. Att kvinnor och män ska ha lika tillgång till arbetskläder och arbetsskor är därför både arbetsmiljö- och jämställdhetsfråga.

Nu tar den socialdemokratiska regeringen nästa steg mot målet om att kvinnor och män som jobbar i offentlig sektor har lika tillgång till arbetskläder och arbetsskor. Det är viktigt för alla välfärdsarbetare i vårt län.

Alla har rätt till en arbetsmiljö som gör att de orkar, kan och vill arbeta ett helt yrkesliv. Därför kommer den socialdemokratiska regeringen ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att undersöka hur belastningsskador i arbetet kan förebyggas med rätt utrustning. Det är hög tid att ta tillbaka kontrollen över välfärden och se till att alla välfärdsarbetare har lika förutsättningar att göra ett bra jobb.

Kalle Olsson (S) riksdagsledamot

Anders Frimert (S) riksdagsledamot

Annons

Annons

Till toppen av sidan