Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Centern måste säga nej till vindkraftsparker i Jämtland

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I hela mitt långa röstberättigade liv har jag alltid hyst stor högaktning för Centerpartiets arbete, principer, ideal och politiska ansvarstagande. Och jag hoppas det kan bli så även fortsättningsvis, när jag nu vänder mig till länets centerpartistiska kommunpolitiker, i synnerhet i Bergs och Bräcke kommuner, med anledning av de stora hot som stora delar av landsbygden nu tyvärr utsätts för.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

För när det faktiskt är så att kraftigt ekonomiskt subventionerade bombastiska vindkraftsparker hotar att etableras, med 300 meter höga vindkraftverk i hundratal, koncentrerade runt jämtländska byar i tidigare i stort sett oförstörd natur – då borde det naturliga vara att centerpolitiker satte ner foten och uppriktigt inför sina väljare lovade att aldrig någonsin acceptera detta.

Annons

Annons

Betänk den förödelse det blir då den vackra omgivning och tystnaden med mycket stora naturvärden som karakteriserar Jämtlands landsbygd, helt förstörs av de gigantiska vindkraftsverken som då helt dominerar landskapet med störande ljud och mikroplaster. De förhindrar folk från att vistas i naturen vintertid då dödliga isklumpar kan kastas från rotorbladen hundratals meter.

Ytterligare vägar och kraftledning ockuperar skogsmark och förstör omgivningen, rennäringen ödeläggs och fridlysta fåglar dödas dessutom i mängder av rotorbladen.

Efter kommunens beslut: Ny vändning för vindkraftpark i Bräcke (4 juni)

Centerpartiets ideal står enligt mig för värnande om landsbygd och natur, respekt för att individens rättigheter inte ska bli överkörda och liberal samhällsekonomi. Statligt subventionerade vindkraftsparker som förstör för människor och natur i de jämtländska markerna går helt emot allt detta. Den globala uppvärmningen kan och måste motverkas på andra sätt, genom till exempel solenergi, vindkraft till havs eller infångande av koldioxid.

Annons

Vad som dock oroar mig starkt är att vid till exempel allmänhetens frågestund vid Bergs kommunfullmäktige, ville Centern inte klargöra huruvida man motsätter sig de planer som finns för att bygga enorma vindkraftsparker i Gillhovsområdet. Jag utgår från att Centern tar hänsyn till det synnerligen omfattande motstånd mot sådan etablering som finns bland de boende där.

Om jag, och givetvis många med mig, i ett sådant läge ska kunna fortsätta rösta för och sympatisera med Centerpartiets politik, särskilt på kommunal nivå, så är det absolut nödvändigt att man innan valet förklarar sitt totala avståndstagande till att någonsin acceptera vindkraftsparkernas etablering och förstörande av miljö och tillvaro för människor här i Jämtland.

Anders Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan