Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
SD: Effektivisera kollektivtrafiken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I flera år har politiker av alla färger pratat allt mer om vikten av att minska klimatutsläppen, och just i Sverige är transporter en av de viktigaste källorna till klimatutsläpp.

Samma politiker har låtit kollektivtrafikpriserna ökar kraftigt. Genom att försöka göra kollektivtrafiken mer attraktiv och öka servicen ökar kostnaden och resenärerna får betala mer för varje resa.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Att resa med kollektivtrafik i Sverige har ökat i pris fyra gånger snabbare än konsumentprisindex, en kostnad som är kännbar för plånboken. De styrande politikerna arbetar för att öka det kollektiva resandet än mer, vilket gör att kostnaden skjuter i höjden, både för den enskilde resenären men också för skattebetalarna då biljettpriset är kraftigt subventionerat.

Att en stad har en god kollektivtrafik ska man inte klaga på, tvärtom det är bara positivt. Den stora nackdelen är att den påse pengar man har i regionen är samma påse som man bekostar sjukvården med. Ökad kollektivtrafik genererar således mindre pengar till sjukvård, och båda dessa områden är viktiga för väljarna.

Vi måste hitta ett sätt som gör kollektiva resor mer kostnadseffektiva och försöka vända dagens situation där varje ny resa med kollektivtrafiken kostar skattebetalarna pengar.

Fokus måste vara på att effektivisera kollektivtrafiken och att biljetten står för en större del av kostnaden. Vi kan inte acceptera att kostnaderna fortsätter skena, det gör att fler ”tjuvåker” och intäkterna minskar.

Thomas Morell (SD) trafikpolitisk talesperson

Anette Rangdag (SD) distriktsordförande Jämtland Härjedalen

Annons

Annons

Till toppen av sidan