Annons

Annons

Annons

Berg

Insändare
V: Vindkraften ska ge kommunerna en rejäl slant

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Norrland är inte bara intressant ur energisynpunkt, utan även i allra högsta grad viktigt. Här finns möjligheter till utbyggnad av förnybara energikällor.

Inför stundande klimatomställning måste vi dock se till att utbyggnaden sker på rätt sätt. Det måste ske i samförstånd med kommunerna och de som bor och verkar i dem.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Vi behöver lyfta blicken västerut och lära oss av våra grannar i Norge, där kommuner och regioner får en del av intäkterna från vattenkraften. En sådan reform skulle göra stor skillnad för fattiga kommuner här i Sverige, särskilt i Norrlands glesbygdskommuner.

Idag görs en stor del av satsningarna på vindkraft av utländskt kapital, bolag som varken skattar här eller ger arbetstillfällen till lokalbefolkningen. Vi bör hellre låta svenska energibolag få investera i förnybara energikällor i Sverige. 

Sverige har dessutom möjligheten att gå i bräschen för cirkulär ekonomi och närproducerad, mer miljövänlig vindkraft då det idag byggs vindkraftverk av trä i Göteborg.

Vad gäller vindkraften bör bygdepengen regleras i lag, en rejäl slant ska delas ut till berörda kommuner. Vi kan inte acceptera att Norrland ska ta det stora ansvaret för en energiomställning gratis, på bekostnad av dem som bor här.

Klimatkrisen drabbar oss alla, oavsett om vi bor i norr eller söder. Ett solidariskt ansvar krävs för att vi ska kunna hejda utvecklingen.

Anne Svensson, ordförande Vänsterpartiet i Berg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan