Annons

Annons

Annons

Annons

Borgvattnet

Insändare
Fler vindkraftverk kommer att haverera

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Så har det hänt igen. Ett vindkraftverk havererade 21 juli, denna gång i Björkvattnet (Ragunda kommun). Samma sak hände i september förra året, samma vindpark.

Oklart varför vindkraftvinge gick av: ”I nuläget kan vi inte riktigt spekulera i vad som skett” (22 juli)

Annons

Annons

Den 16 juli rasade ett 220 meter högt verk ihop i Hästkullen utanför Härnösand. I maj lossnade ett tolv ton tungt rotorblad på ett verk söder om Tranås. Fyra allvarliga olyckor inom loppet av några månader. Sedan 2015 har tolv vindkraftverk brunnit, brutits mitt av eller förlorat rotorblad. Lyckligtvis inga personskador, såvitt vi vet.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Media rapporterar, olyckorna utreds, ägare och berörda kommuner beklagar och lovar att det inte kommer att hända igen, det sker ju i vart fall så sällan.

För vindkraftbranschen är den stora skräcken att fler verk störtar samman. Synen av hundratals ton vrakdelar av stål och plast kan få den mest hängivne entusiast att svikta i sin tro. Men fler verk kommer att haverera, lika säkert som att fler bil- eller tågolyckor kommer att ske.

Det läggs ner miljarder varje år på att mildra och förhindra trafikolyckor, inte en krona spenderas på säkerhet i en vindkraftpark. Varje gång något händer hoppas branschen på snabb glömska, folk kan ju få för sig att vindkraft är något farligt.

Det räcker nu. I tillståndsvillkoren för att uppföra vindkraftverk måste införas säkerhetsåtgärder som förhindrar skada på person och egendom vid en olycka.

Annons

Vi påminner också kommunerna om deras rätt att använda det så kallade kommunala vetot för att förhindra uppförandet av vindkraftverk där säkerhetsåtgärder saknas.

Einar Fjellman, Färingtofta Norra, ideell förening

Henrik Wachtmeister, Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Annons

Annons

Till toppen av sidan