Annons

Annons

Annons

Annons

Elias Rosell

ledare centerpartistiskÖP lyfter: Valet i Jämtland 2022

Elias Rosell
Det femtioelfte exemplet på att rasism sprids från sverigedemokraters konton

Östersundspolitiker åtalas för hets mot folkgrupp.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

De återkommande skandalerna visar att rasismen och konspirationsteorierna fortfarande lever vidare inom partiet.

Bild: Johan Axelsson

Annons

Flera av Sverigedemokraternas grundare var nazister, det visar bland annat den första delen i Sverigedemokraternas egen vitbok som släpptes i juli.

Av partiets 22 grundare hade nio eller tio kopplingar till "nationalsocialistiska, fascistiska, naziskinhead-rörelsen", enligt vitboksförfattaren Tony Gustafsson. De flesta av grundarna hade dessutom en bakgrund i den rasistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt.

Sverigedemokraterna själva försöker hävda att detta inte har något med partiet idag att göra.

Annons

Men de återkommande skandalerna visar att rasismen och konspirationsteorierna fortfarande lever vidare inom partiet.

Annons

Problemet är att idioterna verkar vara många fler i Sverigedemokraterna än i de andra partierna.

Den senaste skandalen är att en lokalpolitiker i Östersund, Mikael Lundin, åtalas för hets mot folkgrupp. Från lokalpolitikerns konto på det ryska sociala mediet VK har det både delats bilder där Adolf Hitler hyllas och där svarta personer förolämpas.

Från Lundins konto har det även delats innehåll som ger stöd till konspirationsteorin om att en judisk ockupationsmakt styr världen. Dessutom har det även postats en bild där det förespråkas mord på vår dåvarande statsminister Stefan Löfven. Åklagaren bedömer att sju av Östersundspolitikern inlägg mellan 2017 och 2020 är hets mot folkgrupp.

Det finns idioter i alla partier och ett helt parti kan inte ansvara för vad en enskild medlem skriver på sociala medier – men problemet är att idioterna verkar vara många fler i Sverigedemokraterna än i de andra partierna.

För även om det skulle bli så att Östersundspolitikern frias från åtalet, Lundin själv hävdar att han blivit utsatt för en komplott, så kvarstår det faktum att rasismen och konspirationsteorierna lever kvar inom Sverigedemokraterna.

Tidigare i år spred den då sverigedemokratiska försvarspolitikern Roger Richthoff en antisemitisk propagandafilm om kriget i Ukraina.

Annons

Annons

Roger Richthoff (SD)

I filmen påstås att USA och Nato använder Ukraina för att tillverka biologiska vapen som ska skapa en förintelse av kristna. Enligt filmen skulle judar däremot vara immuna mot de virus som påstås skapas. Ni hör ju själva hur dumt det låter – och då satt alltså Richtoff i riksdagens försvarsutskott. Han tvingades därefter lämna partiet.

Det finns fler exempel, hämtade från tidningen Expo som granskar högerextrema rörelser, från enbart det senaste ett och ett halvt åren på att SD inte är ett parti som alla andra: en SD-politiker spred konspirationsteorin om att det pågår ett folkmord på vita, en SD-anställd var aktiv i vit-makt rörelsen, en SD-politiker dömdes för hets mot folkgrupp och en annan SD-politiker var aktiv på en nazistchatt.

Jag skulle kunna fortsätta rabbla upp SD-skandaler från de senaste åren, men det skulle förmodligen bli tröttsamt att läsa.

Även om inte all sverigedemokratisk sakpolitik behöver vara dålig så är de återkommande skandalerna kring rasism och konspirationsteorier ett exempel på att partiets rasistiska rötter lever kvar. Det är en av anledningarna till att partiet bör hållas borta från makten.

Annons

Annons

Till toppen av sidan