Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Inte ett ord om regionernas oförmåga att leda sjukvård

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Reaktion på Liberalernas inlägg ”Riktigt god vård hela livet, i hela landet” (29 juli)

Inte med ett ord berör insändarskribenterna, med en riksdagsledamot i spetsen, köerna i sjuk- och tandvård samt regionernas oförmåga att leda sjukvård.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Regionerna har bevisat sin oduglighet att leda sjukvård. Den svenska modellen med en förtroendevald ledning över en förvaltningsorganisation har kollapsat avseende ledning av sjukvård.

Förtroendevalda politiker försöker nu även att styra i förvaltningsorganisationen med förödande resultat, ofta även när kompetensen är klen. Det verkar vara samma fenomen på den kommunala nivån. Liberalernas insändare förstärker detta faktum.

Inga ansvariga politiker vågar ge sig på regionerna eftersom regionerna är en karriärväg för politiker. För att utveckla sjukvården krävs att sjukvården bryts ur regionerna och inrättas i en ny organisation som har förmåga att samordna sjukvården i hela landet. Kultur och länstrafik med mera kan ju vara kvar i regionerna.

Känt är ju att nuvarande regionindelning helt saknar förmåga till samordning. Inte ens ett gemensamt patientsystem har man lyckats åstadkomma. Hur ska man då kunna samordna sjukvårdsinsatserna så att vi får lika vård i hela landet?

Köerna i vården är nu så långa att mänskliga tragedier utspelas i kön. Ingen verkar ha kontroll över läget i de enorma köerna. Ingen politiker visar tendens till att ta reda på hur läget är i köerna. Ingen forskning pågår för att belysa läget. Vart är vi på väg?

Per-Martin Edström, medborgare

Annons

Annons

Till toppen av sidan