Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
KD: Sverige behöver en regering som tar tryggheten på allvar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Sverige 2022 finns det lekplatser som blivit brottsplatser. Gator och torg tas över av kriminella som tvingar laglydiga medborgare bort från offentliga platser. Det är verkligheten efter Socialdemokraterna åttaåriga styre.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Hittills i år har 34 personer skjutits ihjäl. Totalt har det skett 197 skjutningar. Sedan polisen började föra statistik 2017 har det skett nästan 2000 skottlossningar. Problemen har förvärrats år efter år under den nuvarande regeringen. Nu mördas en person i veckan och varje dag sker en skottlossning.

Det är verkligheten i gangsterkrigens Sverige. I flera utsatta områden, totalt 60 i hela landet, har polisen svårt att utföra sitt arbete. Kriminella nätverk och islamister har en djupgående påverkan på lokalsamhället, som blir ett parallellsamhälle mitt i Sverige. Det här drivs främst av det extrema våld som kriminella visat sig beredda att använda.

Det här är regeringens största misslyckande. Skjutningarna är fler, våldet grövre och de utsatta områdena fler än när den tillträdde. Det behöver åtgärdas omgående av en ny regering.

Straffen för vapenbrott behöver omedelbart skärpas. Idag är den som döms ute efter mindre än ett och halvt år. Höj straffet till minst fem års fängelse.

Höj polislönerna så att fler stannar i yrket. 3 000 har slutat av andra skäl än pension under den nuvarande regeringen.

Avskaffa straffrabatten för alla över 18 år och ta bort mängdrabatterna. Sverige är för präglat av en tycka synd om-kultur, men dagens kriminella är inte Jönssonligantyper, utan förhärdade brottslingar. De förtjänar hårdare straff.

Annons

Vi behöver även stärka de förebyggande insatserna. Kristdemokraterna föreslår ett center för social brottsprevention för att avlasta kommunerna i deras arbete samt obligatoriska föräldrastödsprogram i alla kommuner.

Annons

Sverige behöver en regering som tar dessa problem på allvar. Som inte bara pratar och duttar, utan som agerar med kraft för att förändra hur Sverige ser på kriminella.

Ebba Busch (KD) partiledare

Andreas Carlson (KD) rättspolitisk talesperson

Stephen Jerand (KD) riksdagskandidat Jämtland

Annons

Annons

Till toppen av sidan