Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
L: I en demokrati är alla röster lika mycket värda!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi välkomnar att ÖP startar en demokratisk debatt om demokratins funktionssätt och väljarnas betydelse i riksdagsvalen.

Marcus Åsling: Taktikrösta är inte rätt val för Jämtlands län (30 juli)

De senaste årens politiska turbulens och samarbetsavtal har förändrat det politiska landskapet. En ny blockpolitik har skapats i syfte att utestänga SD och ge socialdemokratin som största parti en gräddfil.

Decemberöverenskommelsen, DÖ, var tydlig på den punkten, S var den naturliga regeringsbildaren och skulle få igen alla sina budgetar fram till 2022. Men KD fällde DÖ. Därefter föll januariöverenskommelsen och vi liberaler lämnade det samarbetet.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Tyvärr har den politiska turbulensen gjort det svårt för väljare att veta vilken politik de får när de går till valurnan och lägger en röst. En röst på Socialdemokraterna har tex också inneburit högerinriktad politik. Regeringen lade förslag om marknadshyror och tog bort värnskatten, bara för att nämna några exempel.

Inför det här valet står vi inför två block, vänsteralternativet med V+MP+S+C och det borgerliga blocket med M+KD+L+SD. Det blir valresultatet som visar vad väljarna föredrar. Det blir även valresultatet som påverkar hur samarbetet ska se ut.

Men till skillnad från Marcus Åsling, som i sin text diskuterar taktikröstning i Jämtland, uppmanar han väljarna att undvika partier som han menar har en liten chans i valet. Om vi ska värna demokratin och vårda folkets röster kan det inte bara vara makten som räknas. Tvärt emot Åsling vill vi uppmana väljarna att tänka själva och rösta på de partier som de anser står för förnyelse och förändring.

Det är mycket i det demokratiska systemet som borde ses över. Åsling har givetvis rätt i att en genomgång av demokratins funktionssätt inte kommer att ske nu. Men det är den förda politiken, visionerna och drömmen om förändring till det bättre som bör styra väljarna. Den stora koncentrationen på att ha makt och behålla makt har bidragit till att partier dagtingat med sin politik och spelar med väljarnas röster.

Annons

Annons

Ärligt talat, det var ingen som i valet 2014 röstade på DÖ och ingen 2018 som röstade på januariavtalet. Ser vi på demokratin ur en väljares synvinkel är inflytandet litet. Du kan inte påverka partiernas listor eller kandidater, du vet inte vad du får för politik, du kan inte få en politiker eller tjänsteman att ta ansvar och du kan inte stryka en kandidat.

Däremot kan du som väljare rösta på en politik du tror på, arbeta för förändring om du vill stärka ett parti som passar dina åsikter. Vi ser det som en farlig situation om ett ingrott maktspel ska äventyra demokratin!

Lotta Gröning (L), Pär Löfstrand (L)

toppkandidater för Liberalerna i valet till riksdagen

Annons

Annons

Till toppen av sidan