Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Avblåsta tak och nedfällda träd i södra Sverige – nu drar ovädret vidare

Räddningstjänsten vittnar om blåsta tak och nedfällda träd. Under torsdagen orsakade ett oväder en hel del problem i framför allt Töreboda. En nedriven kontaktledning orsakar stora problem i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm.

Text: 

Tåg ställs in på sträckan mellan Göteborg och Stockholm på grund av en nedriven kontaktledning.

Annons

Särskilt Töreboda kommun drabbades hårt under torsdagen där bland annat ett bortblåst tak rev ner en kontaktledning, vilket leder till förseningar och inställda tåg på sträckan Göteborg–Stockholm. Enligt Trafikverkets hemsida beräknas trafiken komma i gång först på tisdag.

Räddningstjänsten i Östra Skaraborg rapporterar om flera larm om nedfällda träd och avblåsta tak.

Annons

Det häftiga har nu dragit vidare österut, om än inte lika kraftfullt.

Annons

– Det har varit som värst under kvällen. Om vi blickar över natten så ser vi att det har lugnat ner sig, när det gäller åskan i alla fall. Det är fortfarande kraftiga skurar här och var, säger Ulrica Sievert, meteorolog vid SMHI.

LÄS MER: Långt stopp i tågtrafiken väntas efter nedriven kontaktledning

Och varningen för åskoväder har under natten plockats bort.

– Men det är fortfarande ostadigt väder vi har närmaste dygnet. Även vidare framåt när man blickar under eftermiddagen och kvällen under fredagen kan det vara skurar med åska, säger hon.

Det är framför allt sydöstra Sverige som berörs när ovädret nu drar vidare under helgen, för att sedan dra sig norrut innan vädret stabiliserar sig.

SMHI har lite svårt att bedöma var det har varit värst i landet under torsdagen, men Ulrica Sievert nämner förutom Töreboda också Göteborg som fick närmare 50 millimeter regn under några timmar, vilket enligt henne ändå får ses som anmärkningsvärt.

Johanna Engman/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan