Annons

Annons

Annons

Östersund

Gunnar Landin, Östersund

Gunnar Landin somnade in på Östersunds sjukhus den 1 juli, 88 år gammal, sörjd av sönerna Lars och Sven med familjer samt övrig släkt och vänner.

Pappa var inte bara pappa. Han var även vår bästa kompis. Den 1 juli hände det som inte fick hända. Pappa avled efter ett kort sjukdomsförlopp.

Vår farmor var ung när pappa föddes så han fick växa upp hos sin mormor och morfar. En ögonskada medförde att han slutade skolan endast 14 år gammal. Istället började han som elektrikerlärling. Som elektriker arbetade pappa i över 50 år för samma företag innan han gick i pension.

Trots att pappa slutade skolan tidigt var han väldigt beläst. Han slukade böcker och nyheter och var som ett levande uppslagsverk.

Pappas ledord i livet var frihet, jämlikhet och solidaritet. Höstens val var något han såg fram emot. Att få vara med och bestämma var viktigt. Han engagerade sig i fackföreningen och under många år satt han i styrelsen för elektrikerförbundets lokalavdelning.

Annons

Annons

På danspalatset Tängens träffade pappa sin blivande fru Gerd hösten 1951 och dom blev ett par som höll ihop i 69 år. När mamma drabbades av demens var det pappa som vårdade mamma innan hon avled 2020.

1954 föddes första sonen Lars och 1957 kom nummer två, Sven. Från början var familjen inneboende i ett rum hos pappas mormor och morfar men sommaren 1957 kunde man flytta till en tvåa på Torlandsgatan i Östersund. Att få flytta till något eget var något som pappa ofta berättade om med glädje. Så småningom gick flytten till en radhuslägenhet i Lugnvik där pappa bodde i 39 år. Där fick han använda sina gröna fingrar. Trädgården blev en liten oas med prunkande växter som han var stolt över.

På äldre dagar gladdes pappa över sina barnbarn och barnbarnsbarn. Han följde med stort intresse deras utveckling och ville alltid ha de senaste nyheterna om vad alla höll på med.

Stugan vid Kvissleströmmen, Mattmar, var en kär plats. Otaliga är de fiskar som pappa drog upp med flugspöt, stående i roddbåten mitt i strömmen.

I unga dagar spelade pappa fotboll och prövade på friidrott men det var som handbollsspelare han blev känd i lokalpressen. Under smeknamnet London var han en given centralgestalt i den jämtländska handbollsvärlden. När vi barn började med hastighetsåkning på skridskor blev även pappa involverad. Som styrelseledamot, funktionär och som stöd till oss i med och motgång.

Annons

Fotboll var viktigt. Som barn fick vi tidigt följa med på matcher och när Östersunds FK bildades var pappa en av föreningens första medlemmar. Han missade aldrig en match. När ÖFK gick upp i Allsvenskan och ut i Europa sa pappa ofta ”tänk att jag skulle få uppleva det här, här i Östersund”.

Vi tänker idag på allt roligt vi gjort tillsammans och i tankarna fortsätter vi att diskutera livets alla frågor med pappa. Pappa saknas oss.

Sönerna med familjer

Gunnar Landin, Östersund, blev 88 år gammal.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan