Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Svar från L: Så får vi bort vårdköerna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I ett inlägg tar Per-Martin Edström upp ett stort problem: svårigheten att få vård i tid och en galen arbetsfördelning mellan regioner och stat.

Inte ett ord om regionernas oförmåga att leda sjukvård (2 augusti)

Annons

Annons

Idag baksäteskör och detaljstyr staten, men pekar samtidigt på att det är regionerna som kör. Liberalerna vill att staten i stället tar betydligt större strategiskt ansvar och regionerna för hur strategin i detalj ska genomföras lokalt.

Som exempel är det ett måste att staten garanterar varje patientvård i enlighet med nationella vårdprogram, var vi än bor. Vi tänker också göra det enkelt för yrkespersoner att driva småskalig vård. Anställda i sjukvården ska ha rätt till fortbildning under hela yrkeslivet.

Staten måste dessutom sopa undan överflödig pappersexercis från sina tillfälliga bidrag och sina myndigheter och investera i nationella, integrerade IT-system som hjälper de anställda, i stället för att frustrera.

Arbetspass efter arbetspass tampas anställda idag med byråkrati och kan tvingas ägna närapå en timme varje dag, bara för att logga in i system. Den tiden borde självklart kunna ägnas åt ny kunskap och åt möten med patienter!

Vi tänker vända utvecklingen. God vård i rätt tid kräver klok styrning och goda arbetsvillkor utan tidstjuvar. Så får vi bort de vårdköer som Edström med rätta varnar för.

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot, social- och sjukvårdspolitisk talesperson

Roger Bergebo (L), Karin Bondeson (L), Eva-Britt Boij (L), toppkandidater i regionvalet

Annons

Annons

Till toppen av sidan