Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Borgvattnet Fullsjön

Insändare
Gör en mätning inomhus av störande vindkraftsljud

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Förhoppningsvis tar Länsstyrelsen hänsyn till människors hälsa och beordrar en kvalificerad en kvalificerad ljudmätning inomhus av störande vindkraftsljud i Fullsjön, oberoende av vad vindkraftsbolagets beställda och betalade utomhusmätning visar.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Enligt länsstyrelsens handläggare har vindkraftsbolagets representant och länsstyrelsen kommit överens om att beroende på resultatet av en utomhusmätning under våren, ska en inomhusmätning göras hos störda personer.

Bullret från Borgvattnets vindkraftpark mäts i vår – vissa verk kan tvingas stängas av (27 april)

Utomhus gäller Naturvårdsverkets rekommenderade normer. De har inget krav på högst tillåtna ljudnivån inomhus. Det har däremot Boverket och Folkhälsomyndigheten.

Inomhus gäller Boverkets och Folkhälsomyndighetens betydligt hårdare lagkrav på att industriell verksamhet inte får störa de boende. Den som driver den industriella verksamheten är skyldig att vidta motåtgärder. Den tillåtna ljudnivån inomhus är lägre än Naturvårdsverkets rekommenderade ljudnivå utomhus.

Enligt iakttagelser från byborna har vindkraftsbolaget under våren satt upp en vindmätare i byn. Mätresultatet är beroende på var i byn denna mätare sätts upp. Alltifrån ingen störning till stark störning. Vissa områden kan ligga i skugga för starkare störning.

Annons

Därför kan man fråga sig varför aktuell ljudmätare inte satts upp hos någon av de starkast störda i byn? Har länsstyrelsen inte haft någon som helst synpunkt på valet av plats för denna mätare?

Annons

Men oberoende av vilken plats vindkraftsbolaget valt för denna utomhusmätning, beställd och bekostad av vinkraftbolaget, är det aktuell inomhusstörning som gäller.

Förhoppningsvis beordrar länsstyrelsen en kvalificerad ljudmätning inomhus hos några av de mest störda i byn, en mätning där Boverkets och Folkhälsomyndighetens krav beaktas.

Björn Wahlberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan