Annons

Annons

Annons

Vigge

Läsartext
Snilleriket firade nationaldag

Detta är en läsartext.

När firandet av Snillerikets Nationaldag inleddes den 31 juli i Bergs Hembygdsgård, samlades ett 20-tal personer för att höra Bertil Glansberg berätta om ”400 år av smideshistoria”, bakgrunden till Bingstasmedjan och gevären som smiddes där. De så kallade skogsfinnarna, som tvingats lämna sina finska hem i början av 1600-talet, satte igång att bruka ödesjord på kronans mark i Sverige, bland annat i norra Dalarna. 1622 bosatte man sig i Tandsjöborg och 1679 i Fågelsjö. Bland dem fanns duktiga smeder som själva tillverkade sina verktyg. Därifrån hade Per Mårtensson kunskaperna med sig när han 1817 startade sin smedja i Bingsta. Med skarpt snille, utvecklade han såväl verktyg som teknik och började tillverka de berömda Bingsta-gevären. Smedjan står nu vid Hembygdsgården och visades nationaldagen till ära. Dessutom lockade man med kolbulle och loppis.

Annons

Annons

I Hoverberg berättade Bertil Glansberg om ”400 år av smideshistoria” samt smedsnillet Per Mårtensson.

I Hovermo lyste solen över museibyggnaderna medan besökarna gick ut och in. I vävrummet berättade Yvonne Edström om snillet och konstväverskan Margaret Bergman, som föddes i Rörön men hade sin framgångsrika karriär i USA. Anna Dahlén som varit förr i Hovermo, stannade upp i smedjan och visade dess snillrika utrustning för sina vänner. ”De flesta maskiner här, tillverkade dom själva.”

Fr v i Hovermos smedja: Johan Olofsson, Jan-Åke Olofsson, Johanna Dahlén, Anna Dahlén och Rune Dahlén.

Hos Wikners i Persåsen rullade snillefilmer under hela Snilledagen, om snillet Paulus Perssons Kaggfabrik i Gisselfors, mekaniksnillet Olle Borin i Svensåsen, Snillena berättar, Levande historia i Snilleriket med flera samt Leif Wikners rymdepos Time for Tellus.

Persåsens utställningar lockade naturligtvis och många passade på att äta lunch i värdshuset samt att köpa boken Snillena i Snilleriket och bli medlemmar i Föreningen Snilleriket.

”Mycket intressant”, tyckte Karin Bäck, Falun om Snilleriket, köpte boken Snillena i Snilleriket och gick med i Föreningen Snilleriket.

Annons

”I Ovikens Hembygdsgård var det hårt tryck på våffelförsäljningen” berättar Karin Jirdén. ”Vi serverade omkring 80 våfflor med kaffe eller saft, med och utan grädde, med sylten på eller bredvid våfflan. Alla fick sina våfflor även om en del fick vänta. Men solen sken, så gästerna hade det ganska mysigt.”

Annons

I ”storstugan” berättade Christina Bengtsson om Logårdssläkten som fostrat så många musikaliska begåvningar, precis som den lille tomten enligt sägnen förutsade. Bland gästerna fanns flera medlemmar i Ovikens Spelmanslag som är ättlingar till musiksläktens främste, snillet och riksspelmannen Anders Helgeback.

Hembygdsgårdens goda våfflor hade strykande åtgång i Oviken.

Christina Bengtsson visar gärna minnesstenen över kantor Robert Vestman som bildade Ovikens, numera Myssjö–Ovikens Hembygdsförening.

Text och bild: Arne Nilsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan