Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Gittan Olofsson, Östersund

Min kära mamma har i slutet av Juli stilla somnat in. I Oktober skulle hon ha fyllt 85 år.

Mamma växte upp i Östersund, först på Lignellsvägen och sedan på Tallåsvägen. Hon var nära förbunden med naturen och djuren. Som ung var hon mycket intresserad av hästar och ridning och engagerade sig i svenska Blå Stjärnan där hon en sommar tillbringade en tid på Karlberg i Stockholm.

Annons

Annons

Senare gick hon även på Permans kontorsutbildning innan hon återvände till Östersund.

Under sommaren 1960 träffade hon pappa i Lit och de gifte sig i Paris 1963. Till en början bosatte de sig i Östersund men gav sig söderut till Lund 1969 där mamma läste enstaka kurser och tog hand om mig medan pappa utbildade sig till arkitekt.

Tillbaka i Östersund arbetade mamma som biblioteksassistent på Högskolan som senare blev Mittuniversitetet. Hon älskade världen av utbildning och böcker, tidskrifter och uppsatser var hennes stora intresse. Hon var mycket omtyckt av studenterna och kollegorna på Högskolan och hon identifierade sig med sin arbetsplats där det var ständig aktivitet. Hon förblev i sin tjänst på biblioteket fram till sin pensionering.

Mamma engagerade sig i Jämtlands Läns Konstförening och i ryska cirkeln där hon höll föredrag om olika teman och hade ett stort utbyte med likasinnade. Hon genomförde många minnesvärda resor i konstföreningens anda, något som hon mindes med hängivenhet. Tillsammans med sin man var hon också under många år aktiv i Trädgårdsföreningen i Östersund.

Mamma tyckte mycket om att resa och förkovra sig och skydde aldrig ett äventyr. Hon tog sig till Svalbard och till Antarktis, en resa som blev omskriven i Östersundsposten i januari 2009 under titeln På besök i pingvinernas land.

Annons

Annons

Mamma var mycket omtyckt, hon var alltid hjälpsam och hade ett stort varmt hjärta, speciellt mot människor som befann sig i svårigheter eller var utsatta på något vis.

Genom sin nyfikenhet på livet och med inställningen att inget i princip är omöjligt, var mamma en stor inspiration för mig. Jag saknar henne oerhört.

Gabriella Henriksdotter

Annons

Annons

Till toppen av sidan