Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Hanna Wagenius (C): Rösta för lägre elpriser, inte högre

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det senaste året har många upplevt kraftigt ökade elpriser. Här i norr har vi varit någorlunda förskonade, men även jämtar och härjedalingar har fått betala mer än tidigare för elen.

Detta beror på en rad faktorer, bland annat Rysslands invasion av Ukraina, men också på att kommunpolitiker i södra Sverige satt stopp för utbyggnaden av kraftproduktion på allt för många ställen. Effektbrist i söder påverkar priserna även här, trots att vi upplåtit stora delar av våra marker för att producera el, eftersom det exporteras söderut.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Centerpartiet går till val på att sänka elräkningarna, både på kort och lång sikt, samtidigt som vi sänker utsläppen och gör oss mindre beroende av Ryssland. Vi vill också göra detta för hela Sveriges befolkning, inte bara för dem som bor i elområde tre och fyra.

Annons

Hanna Wagenius (C) kandiderar för riksdagen.

Bild: Greta Thomé

Vi vill fördubbla svensk elproduktion till 2030, genom förkortade tillståndsprocesser och genom att skruva upp effekten i befintlig kärnkraft. Vi vill sänka elnätsavgifterna med 30 procent för alla hushåll 2024 och vi vill att den som energieffektiviserar sitt hem och installerar värmepump eller fjärrvärme istället för att ha direktverkande el, ska kunna dra av 50 procent av kostnaden med vårt gröna avdrag.

Dessutom måste Svenska kraftnät få i uppdrag att mothandla, alltså upphandla kraftproduktion som kan nyttjas när elpriserna är höga. Med en högre produktion av biokraft, som kan tas i bruk vid extrema elpriser, kan vi sänka utsläppen, bespara konsumenterna chockräkningar och få ett jämnare utbud av el.

Sammantaget ger de här åtgärderna stabilare och lägre elpriser för alla elkonsumenter i Sverige.

I skarp kontrast till detta står Liberalernas senaste utspel. Tidigare har man meddelat att den enda vägen framåt är mer kärnkraft, något som tar decennier att bygga, och man har sagt nej till utbyggnad av vindkraft. Nu meddelar man också att man vill lagstifta om samma elpriser i hela Sverige – ett verkligt huvudlöst förslag som bara skulle göra att norrländska konsumenter får betala mer för elen.

Annons

Annons

Vi har lägre elpriser här uppe eftersom vi har en stor elproduktion i förhållande till befolkningen. Att utjämna skillnaderna mellan elprisområdena skulle dels vara raka motsatsen till marknadsekonomiskt, men det skulle också göra väldigt liten skillnad för priserna i södra Sverige. Den stora skillnaden är att vi norrlänningar skulle få betala mångdubbelt mer för elen vi producerar.

För dig som vill se ett fritt, grönt och hållbart samhälle, där Norrland inte betraktas som en koloni utan som den motor för tillväxt som det faktiskt är, borde därför valet vara enkelt i höst. Rösta för lägre elpriser, inte högre.

Hanna Wagenius (C), riksdagskandidat

Annons

Annons

Till toppen av sidan