SD i Berg går till val på att små reaktorer och fjärde generationens kärnkraft är lösningen på den gröna omställningen.
Först och främst: det har talats om små reaktorer sedan 1995 och fjärde generationens kärnkraft sedan andra världskriget. Borde då inte dessa små reaktorer poppat upp som svampar sedan dess?
(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)
Annons
Annons
Små/snabba reaktorer har byggts i både USA, Tyskland, Storbritannien och Frankrike, men alla är sedan länge stängda.
I Japan togs en snabbreaktor i drift 1995, men drabbades direkt av att flera hundra kilo flytande natrium läckte ut och började brinna. Detta försökte både bolaget och regeringen mörka.
Reaktorn startades upp igen år 2010, men drabbades åter av missöden. Den stängdes 2017 och hade då knappt producerat någon el alls. Kostnaden för byggnation, drift och rivning? 130 miljarder. Japp, miljarder.
Vi som varit med en stund minns Tjernobylolyckan med skräck, och idag med Rysslands belägring av Ukrainas största kärnkraftverk är risken överhängande att vi får återuppleva det igen. En kärnkraftsolycka kan få fatala konsekvenser, kontra att en solcellspanel slutar att fungera.
Att säga ja till kärnkraft i Berg är spilla dyrbar tid. Dels så tar det upp till tio år att bygga dessa ”snabba” moduler, dels så saknas det även regler och föreskrifter för dessa i Sverige. Vidare innehåller Miljöbalken förbud mot fler reaktorer, samt förbud mot att bygga på fler ställen än de redan befintliga.
Klimatet kan inte vänta. Den gröna omställningen kräver nytänkande i form av ett förenklat regelverk kring solcellspaneler, svensktillverkade vindkraftverk i trä och därtill en större återbäring till bygden. Kärnkraft tillhör det förflutna.
Anne Svensson, ordförande Vänsterpartiet Berg