Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Läsartext
SKPFs Dalaresa med oväntade inslag

Detta är en läsartext.

Ett trettiotal medlemmar hade stigit upp i ottan den 9 augusti för att följa med på SKPFs Dalaresa. Efter att ha plockat upp resenärer i Brunflo och Svenstavik fortsatte vi till Sveg där vi fikade på Caféet Cineast. Ett trevligt ”retrofik” med utställning av teman från olika kända filmer. Sen bar det av till Mora och lunchbuffé som hade något gott för alla. På väg till nästa stopp, Trådspira, hände det som inte får hända. En kraftig smäll och takluckor som for iväg blev resultatet av att bussen var för hög för en viadukt. Vi blev stående där men som tur i oturen var vi ganska nära Trådspira så det gick att promenera dit. Ägarinnan, Kristina, tog emot och berättade om Trådspiras verksamhet och affärsidé. Därefter blev det tid för att gå runt och titta och handla. Vi fick vänta en halvtimma på den nya bussen så vi hann med ett besök i grannbutiken som bl a sålde Dalahästar. Så det fick ersätta det planerade besöket hos Dalahästtillverkning i Nusnäs.

Annons

Annons

Eftermiddagsfika på Fricks café i Rättvik och sen ett kort besök i Nittsjö keramikfabrik.

Övernattning på Hotell Rättvik vars inredning och meny inspirerades av 50-talets Amerika.

Efter en god natts sömn, frukost och utcheckning bar det av till en av resans huvudattraktion Hildasholm, Leksand. Axel Munthes gåva till sin engelska hustru Hilda. En intressant guidad tur av bostaden inledde och därefter fick vi gå runt i alla fantastiska trädgårdar som Hilda skapat. Många med en engelsk förebild. Det blev också en förmiddagsfika i det soliga vädret.

Sen bar det av till lunch. Restaurang Moskogen hade dukat upp en god lunchbuffé som vi lät oss väl smaka. Innan vi lämnade Leksand hann vi med ett snabbstopp på Leksands Knäckebrödsfabrik och sedan var det förrådet fyllt.

Mätta och belåtna fortsatte färden till resans andra huvudattraktion Hårkullan Nina på Sparrgården i Våmhus. Hon och hennes man, Roland, tog emot oss i gårdens trädgård där hon efter välkomnade och en kort berättelse om gårdens historia. Sedan fortsatte hon att berätta om Hårkullornas historia och bakgrund och även om sin egen. Nina är 5:e generationen hårkulla och hon började redan som 7 åring och arbetade tillsammans med sin mamma så länge hon levde.

Roland och Nina visar en del av sina hår alster. Foto: Bo Sandholm

Annons

Sedan var det dags för demonstration av hur det hela går till. Medans halva gruppen fikade i trädgården demonstrerade Nina i sin ateljé för den halvan hur arbetet går till. Där fanns också en stor visning av många, många smycken, brudkronor, armband som tillverkats under senaste århundradet.

Klockan hade hunnit bli 18.00 och vi satte kurs mot Sveg och resans sista stopp. En god middag på restaurang Mysoxen och efter det mot målet Östersund och hemkomst vid sen timme.

Bo Sandholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan