Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Ta itu med fusket när åtel används vid björnjakt

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Inför årets licensjakt på björn har rekordmånga ansökningar om att få använda åtel inkommit.

Hur många björnjägare använder åtel så som den är avsedd att användas? Meningen är att jägare ska sitta i ett gömsle vid åteln och passa på björn precis så som naturfotografer gör. Det kräver mycket tålamod. Men man hör aldrig talas om att björnjägare sitter och väntar vid sina åtlar.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

När åtel infördes så var ett av argumenten att jägare ska kunna skjuta säkrare skott och göra ett bättre urval. Det är inte tillåtet att släppa hund vid åtel för att ta upp spår efter björn. Det står klart och tydligt i jaktbeslutet från länsstyrelsen.

Det sades nyligen på nyheterna i P4 Jämtland att ytterst få björnar fälls vid åtel. Det brukar handla om en björn per år i Jämtland. Men det finns jägare som släpper sin hund vid åtel så björn skjuts på annan plats än vid åteln, trots att det är förbjudet! Det blir då en väldigt ojämn kamp för björnen med totalt övertag av jägaren, en osportslig jaktmetod då björnen inte har en chans.

Att använda åtel för björn är ju samtidigt jättesvårt, och det kan ta flera veckor innan någon björn kommer. Åtelkameror används flitigt och när jägare får se att björn är framme så åker de dit. Då har ju björnen redan hunnit smita iväg, och om den inte hunnit göra det så sticker den iväg då man kommer dit, så det är omöjligt att skjuta den. Det enda som då återstår för jägaren är att släppa sin hund att ta upp spår, men det är ju olagligt!

Hoppas att polisen och länsstyrelsen tar tag i detta fusk! Har jägare med tillstånd för jaktåtel påskjutit björn på annan plats än vid åteln bör utredning om jaktbrott snarast påbörjas.

Annons

Ett annat förekommande fusk är att jägare genskjuter björn med bil samtidigt som hundar med gps driver björnen. Ytterligare fusk är att man avlossar ett skott och då får man använda alla medel för att fälla björnen.

Annons

Björnjakt bör ske på ett etiskt sätt, och att fuska och släppa hundar vid åtel är allt annat än god jaktetik och ett jaktbrott! Det finns ju inte någon vits då med att använda åtel vid björnjakt, då åtlar inte används så som det var meningen.

Naturvän

Annons

Annons

Till toppen av sidan