Annons

Annons

Annons

Annons

Borgvattnet

Olof Holmberg, Vendelsö

Olof Holmberg föddes i Boberg, Borgvattnets församling, den 29 april 1931. Föräldrarna var Johan Walfrid och Gertrud Holmberg. Olof var yngst av sex syskon.

Han läste till realexamen 1947 per korrespondens vid NKI-skolan i Stugun. För att bli antagen till gymnasiet i Östersund fick han bl.a läsa franska för prästen Erik Lindgren i Borgvattnet. Olof tog studentexamen 1950. Sammanhållningen i klassen var mycket stark och klasskamraterna hade under lång tid regelbundna träffar. Olof höll kontakten med de kvarvarande klasskamraterna in i det sista.

Olof gifte sig med Berit Persson den 2 juli 1955 och fick två barn, Johan 1961 och Andreas 1966. Olof och Berit firade i år sin 67:e bröllopsdag.

Olof började vid veterinärhögskolan 1954 och tog veterinärexamen 1961. Han disputerade 1973 på en avhandling om juverinflammation (mastit).

Annons

Annons

Olof hade en lång rad tjänster, assistent vid avd för obstetrik och gynekologi på veterinärhögskolan 1961, Byrådirektör vid Veterinärstyrelsen 1965, Laborator vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt 1974, Stadsveterinär vid SVA 1982, Professor i klinisk mikrobiologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet 1984. Prefekt vid Institutionen för mikrobiologi på SLU 1989-95.

Han publicerade mer än 120 olika skrifter och ledde även utvecklingen av en helt ny metod, Mastistrip, för provtagning, transport och undersökning av mjölkprov för laboratorisk diagnostisering av juverinflammation.

Olof gjorde ett stort antal resor för att sprida och lära sig nya metoder, bl.a till Wernigerode i f.d. Östtyskland 1971, ett år i Minnesota 1977-78, till Storbritannien och Moçambique och flera resor till Sydamerika. Under året i Minnesota kunde familjen också återknyta kontakten med den utvandrade delen av släkten och vi har därefter haft ständig kontakt med ett flertal resor över Atlanten.

Familjen har också gjort flera långa resor i Nordamerika tillsammans med amerikanska släktingar.

Olof engagerade sig även t.ex. som ledamot i hälsovårdsnämnden i Haninge och i Lions Club i Österhaninge. Han var också ledamot i Läkemedelsverkets nämnd för veterinärmedicinska frågor.

Olof drev även en liten veterinärklinik i bostaden och hjälpte under 40 år ett stort antal patienter och skaffade sig därigenom många vänner.

Annons

Olof och hans syskon och syskonbarn har alltid haft nära kontakt och tillbringat många helger och semestrar tillsammans, bland annat i familjens stuga i Storhogna där Olof och Berit tillbringat många veckor med att bygga och förbättra och vistas i naturen.

Annons

Med sin kärlek och omtänksamhet var Olof en central person bland släkt och vänner och tillfrågades ofta om råd i livets svåra frågor. De sista åren tynade krafterna i takt med tilltagande hjärtbesvär men kärleken och omtanken bestod in i det sista. Den kommer alltid att vara saknad.

Familjen

Olof Holmberg saknas av familjen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan