Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
SD: I vårt Sverige ska inte svårt sjuka tvingas gå till jobbet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En grundläggande del i vårt välfärdssystem är den hjälp som finns att få om man skulle bli sjuk. Utöver att vårt samhälle har en moralisk skyldighet att stå upp för sina egna medborgare är det helt centralt att människor får möjlighet att läka och återhämta sig om de någonsin ska kunna återgå i arbete.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Socialdemokraterna är experter på att skylla nedskärningarna inom socialförsäkringen på tidigare regeringar, men faktum är att det var när Socialdemokraterna styrde som Sverige slog rekord i antalet sjukskrivna som blivit utförsäkrade. Vi får heller inte glömma när Magdalena Andersson (dåvarande finansminister) erkände att de planerade nedskärningar på sjukförsäkringen för att bland annat kunna betala för invandringen.

Annons

Annons

Kärnproblemet består i ett system som är alldeles för stelbent och oförmöget till att ta hänsyn till att alla människor är olika. Utöver att människor i grund och botten har olika nivåer av sjukdomsbild och kapacitet får man inte glömma att olika yrken eller sysselsättningar ställer helt olika krav på individen.

Vi ser det därför som helt nödvändigt att genomföra en rad förändringar inom sjukförsäkringssystemet:

• Införa en förebyggande sjukpenning för att ge möjlighet till tidiga insatser innan en långtidssjukskrivning blir ett faktum.

• Ta bort de fasta tidsgränserna för sjukskrivning, vilket skulle göra både rehabilitering och återgång i arbete mer individanpassad.

• Införa möjlighet att studera eller prova på att återgå i arbete med bibehållen ersättning. Detta är något vi tror skulle kunna minska tröskeln att återgå i arbete efter en tids utbrändhet eller annan sjukdom.

• Dagens problem med att två olika myndigheter gör helt olika bedömningar och gör att människor faller mellan stolarna är helt orimligt. Vi vill därför slå samman Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen till en enda myndighet.

Efter de flertalet rapporter som kommit gällande Försäkringskassans potentiella felbedömningar de senaste åren vill vi även, utöver ovanstående, att alla tidigare utförsäkrade från 2014 bör ges möjlighet att få sin sak omprövad samt få någon form av ekonomisk kompensation. Det är på tiden att dessa människor får upprättelse.

Annons

Ovanstående är bara ett fåtal exempel på åtgärder vi vill genomföra för att återupprätta Sveriges sjukförsäkring. Ingen väljer nämligen att bli sjuk eller skadad, och vår uppfattning är att det är samhällets skyldighet att ställa upp för och hjälpa de människor som i många år bidragit till vår gemensamma välfärd.

Julia Kronlid (SD) socialförsäkringspolitisk talesperson

Anette Rangdag (SD) distriktsordförande Jämtland Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan