Annons

Annons

Annons

Annons

Mörsil

Nils-Erik Nilsson, Ocke

Nils-Erik Nilsson, Ocke, har avlidit i en ålder av 92 år. Han föddes i Ocke den 3/2 1930. Föräldrarna var Albert och Märta Nilsson och Nils-Erik föddes på den gård han senare tog över och där han också fick somna in lugnt och stilla.

Annons

Efter sex års folkskola i Ocke och ytterligare ett år i Mörsils skola kompletterades studierna med en vinterkurs på Torsta Lantmannaskola vintern 1949-50. Han har även gått ett antal kurser och utbildningar på Sånga-Säby genom åren.

Värnplikten genomfördes i Östersund, på A4, och en stor del av tiden där tillbringades som kusk för hästspann som drog pjäser. Nils-Erik blev, tillsammans med två kamrater, regementsmästare i 6-spann, belöningen blev en ledig måndag.

Annons

Annons

År 1958 gifte sig Nils-Erik med Ingegerd, född Zetterberg, som kommit från Valsjöbyn, för att arbeta som lärare på skolan i Ocke. År 1960 föddes första barnet och det följdes senare av ytterligare två barn. År 1960 tog Nils-Erik även över gården som han sedan drev fram till 1990, då en av sönerna tog vid. Han hann även uppleva att få tio barnbarn och tre barnbarnsbarn, varav ett av barnbarnen nu är på väg att ta över släktgården vilket var till stor glädje för Nils-Erik.

Familjen har alltid varit allra viktigast för Nils-Erik. Han har aldrig tvekat att ställa upp och hjälpa till, ofta med kort varsel, vad det än har handlat om.

Yrkesmässigt har Nils-Erik, förutom allt arbete med gården, arbetat mycket i skogen med häst, jobbat på sågverk, drivit egna företag (var bland annat med och grundade Ocke Trä AB) samt varit aktiv i en hel del styrelseuppdrag och, under många år, som nämndeman inom rättsväsendet.

Hans stora intressen under livet har varit friluftsliv (främst längdåkning) samt musiken. Han har spelat mest fiol men även blåsinstrument samt sjungit i kör i över 50 år. Under många år var Nils-Erik en av medlemmarna i Västjämtarna som i huvudsak spelade folkmusik. Han komponerade också ett antal egna musikstycken som de framförde. Västjämtarna gav även ut två skivor, den första spelades in då de flesta medlemmarna i bandet var väl över 70 år.

Annons

Att arbeta med trä har också varit en stor passion för honom. Det har kommit många olika möbler och andra fina träföremål från hans snickarverkstad under åren.

Annons

Nils-Erik har även under hela sitt liv varit aktiv inom politiken, kyrkan och föreningslivet där han har innehaft ett flertal förtroendeposter.  Han har i sitt engagemang där varit känd för sitt lugn, sunda förnuft och sin förankring i verkligheten.

Nils-Erik sörjs närmast av sin hustru Ingegerd, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Familjen

Annons

Annons

Till toppen av sidan