Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
L: Vi vill satsa på små kommuner i inlandet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Centerpartiet har anslutits sig till det röda laget och blockpolitiken är tillbaka. Det är bra med tydliga besked inför valet och jag är glad att vi liberaler nu gör comeback som landsbygdsparti.

Lotta Gröning (L).

Bild: TT

Vi har haft några år där vi inte varit särskilt tydliga med partiets betydelse för landsbygden. När vi var som störst hade vi över 70 procent av väljarkåren i Västerbotten och vi drev jordbruket, försvaret och småfolkets betydelse.

Idag översätter jag småfolket med landsbygdsbefolkningen, människor som bor i små kommuner och län som bidrar enormt mycket till samhällets välfärd och miljöarbete. Människor som trots det känner sig maktlösa och osynliga.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

När Centerpartiet nu har lierat sig med Socialdemokraterna kommer snart dess era som landsbygdsparti vara över. Jag noterar att centern redan antagit Socialdemokraternas strategi att medveten förtala sina motståndare. Centern hävdar att vår elstrategi för lägre elpriser i söder skapar högre priser i Norrland. Det är ren lögn!

Socialdemokraternas intresse för människor utanför industriområden och stora städer är lågt. Det är ett parti som brinner för centralism, exploateringar och diskriminering. Centerpartiet kommer att få samverka till satsningar längs Norrlandskusten, inlandet är bortrationaliserat. Dessutom följer en medveten satsning på stora skolor och med det, krav på att lägga ner små. Ett sådant samarbete mellan C och S har varit lyckosamt i Vilhelmina. Två skolor lades ner trots stora protester och vallöften om motsatsen.

Båda partierna är också överens om att lantbruket ska leva på bidrag och bakom sig har de stora administrativa organisationer som LRF och LO som styr politiken till ett tjänstemannavälde. Bägge partierna förordar också exploateringen av vindkraft, de har lite förståelse för människors protester. De bryr sig inte om störningar i livsmiljön eller att huspriserna rasar och att människor förlorar sin hem.

Annons

I stället väljer de att muta kommuner med simhallar eller se till att stora skogsägare får bra betalt för att de upplåter sin mark. Det kommunala vetot är heller inte heligt.

Annons

Äganderätten blir också hotad eftersom miljökraven på skogs- och jordbruket är hårda. Kraven på omställningen innebär att svenskt jordbruk skulle vara avvecklad innan omställningen är färdig.

Vi väljer en annan väg. Vi är för vindkraft men kräver samförstånd. Vi vill inte att byar som Kaxås där inflyttningen och är stor ska lamslås av att stora vindkraftsindustrier omringar byn och stoppar utvecklingen.

Jordbruket ska få konkurrera på EU-marknaden på samma villkor som andra länder. Socialdemokraterna har genom nationella regler sett till att svenska bönder är diskriminerade på marknaden. För att motverka diskrimineringen får de bidrag. Vi har EU:s lägsta självförsörjningsgrad, vår beredskap har vid varje kris har visat sig vara totalt undermålig. Hur ska 2 miljarder till bönderna klara en akut kris om transporterna från EU stannar?

Vi tror på små skolor, vi vill ha en gräns för hur länge elever tvingas resa varje dag till skolan.

Vi vill satsa på små kommuner i inlandet, kommuner som är de största bidragsgivarna till landets välfärd, med de fattigaste, exploaterade och knappt har råd med välfärden. Det finns ingen jämlikhet eller rättvisa för landsbygdens folk. Vi tar den striden!

Lotta Gröning (L) riksdagskandidat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan