Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
V: Tätort och landsbygd ska ha jämlika förutsättningar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Jämtlands län ska du kunna leva och bo med jämlika förutsättningar både i tätorten och på landsbygden. Det handlar om tillgänglighet till både offentlig och kommersiell service.

Alla ska ha tillgång till bra bostäder och boendemiljö, barnomsorg och skola, vård, äldreomsorg, kultur och utbildning. Bredband och telefoni måste fungera var människor än bor.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Vårt läns rikedomar och naturresurser ska komma hela länet tillgodo. Mer skattemedel från vatten- och vindkraft behöver komma tillbaka till länet för att skapa jobb och utveckling lokalt.

En välfungerande, tillgänglig och attraktiv kollektivtrafik behövs för att ställa om till ett hållbart samhälle. För att minska på utsläppen behöver fler resa med tåg och buss. Alla stadsbussar bör drivas med el och alla länsbussar ska gå på förnyelsebara bränslen. Ett pensionärskort med mycket låga priser bör införas för att möjliggöra ett aktivt liv för pensionärer.

Skogen, jordbruket och våra vattentillgångar är beroende av ett förutsägbart väder. I klimatförändringens spår kan jordbruket drabbas hårt av torka eller översvämningar. I skogen kan stora värden brinna upp som vi såg 2018. Jorden och skogen är också en del av lösningen på klimatproblemen, om vi tar hand om dem på ett hållbart sätt.

Länets tillgångar i form av mark och råvaror, men också natur- och kulturlandskap, är viktiga förutsättningar för företagande på landsbygden.

Vänsterpartiet vill:

Att länets medborgare ska ha god tillgång till samhällsservice

Ge hela länet tillgång till bredband med hög hastighet, till en rimlig kostnad

Annons

Återföra skattemedel från vatten- och vindkraft för att bidra till den lokala landsbygdsutvecklingen

Annons

Upphandla miljömässigt hållbart och närproducerat med krav på arbetsvillkor och bra djurskydd

Att kollektivtrafiken ska byggas ut så att den blir ett alternativ för fler resenärer

Vänsterpartiet Jämtland Härjedalen, genom ordförande Christina Hedin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan