Annons

Annons

Annons

Frösön

Kjell Nilsson-Mäki, Frösön

Vår älskade Kjell Nilsson-Mäki, somnade in i sitt hem den 1 september 2022 efter en lång och svår kamp mot cancer. Han blev 71 år och 6 dagar.

Annons

Kjell föddes 1951 i Gällivare, Norrbotten. Han var äldst av tre bröder. Bosse boendes i Umeå och Börje boendes i Göteborg. Deras pappa fick en lärartjänst i Bjästa, söder om Örnsköldsvik och familjen flyttade dit i samband med att Kjell började i första klass.

Tidigt såg man att Kjell hade intresse och begåvning för tecknande. Under hela skoltiden satt han på lektionerna och ritade av sina klasskamrater, lärare etc. Efter gymnasiet i Ö-vik blev det studier i konsthistoria och konstvetenskap på universitet i Umeå. Därefter mer konststudier på Konst- och miljöskolan i Sundsvall.

Efter ett års lärarvikariat i Hammarstrand blev det flytt till Stockholm och fortsatta konststudier under fyra år på Konstfack och bildlärarinstitutet.

Annons

1979 flyttade vi till Östersund och Kjell började som bildlärare på Kastalskolan i Brunflo och på Storsjöskolan i Odensala. På Storsjöskolan fortsatte han sin lärargärning i 17 år.

Annons

Parallellt med lärarjobbet frilansade han på Länstidningen. 1995 blev han anställd på Länstidningen för att illustrera ledarsidorna och konstruera grafik. Datorn blev mer och mer hans arbetsredskap och han var tidig med att lära sig att sammanföra sina bilder, som han skapat med gammeldags stiftpenna och bläck, med digitala bildprogram.

Han utvecklade en unik personlig stil i sitt karikatyrritande av olika politiker med mera. Kjell var mycket insatt i den politiska debatten och kunde omvandla den i pricksäkra och humoristiska bilder. Han värnade mycket om det fria ordet och ansåg att satiren kunde ses som en slags ”värdemätare” för ett gott och stabilt samhälle. Ju mer ett land kunde tåla satir, desto stabilare var det, ansåg han.

Kjells bilder var även representerade i ett drygt tjugotal olika dags- och facktidningar i såväl Sverige som utomlands, exempelvis Italien, England och USA.

Han medverkade i flera läromedel och gav ut ett tiotal böcker tillsammans med olika författare. Även på museer har hans karikatyrer varit representerade, exempelvis på Nationalmuseet i Stockholm och Eksjö museum. År 2006 fick han Jämtlands stora journalistpris för sina infallsrika, träffsäkra och ständigt aktuella teckningar.

Förutom att göra politiska karikatyrer målade han akvareller och hade några utställningar.

Efter sin pension fortsatte Kjell med sin stora passion. Han satt dagligen vid sitt skrivbord och skapade ständigt nya bilder. Kjell hade flera tusen följare på sociala medier. Där fick han mycket feedback, mest positiv, men också negativ kritik. Kjell lade sig aldrig i kommentarerna. Han ritade bilderna och ansåg att det var fritt för andra att tolka dem.

Annons

Annons

Vid sidan av tecknandet var Kjell en flugfiskare av rang. Han band egna flugor och delade sitt fiskeintresse med sina bröder. Tillsammans träffades de i över 35 år under en årlig fiskevecka. En fin kombination av fiskeintresse och brödraskap! Andra intressen var resor, bordtennis, fjällvandringar, slalom, längdskidåkning och gym.

Efter nio år som förlovad gifte Kjell sig med sin Siv 1983. Tillsammans fick de dottern Tove 1981.

Kjell var en fantastisk make, pappa och sedermera morfar till två fina flickor. Kjell var en timid man, ödmjuk, snäll och vänlig med glimten i ögat som strösslade kärlek omkring sig. Han hade många vänner som under hans sjukdomstid stöttade honom på olika vis. Det uppskattade han mycket.

Kjell var en livsnjutare och ville inte lämna denna värld och dem han älskade. Han hade mycket kvar att uträtta. Det var många teckningar oritade och många fiskar ofiskade. Han uttryckte ofta frasen ”-nu gråter vi inte” i stunder av extra välmående. Men nu gråter vi anhöriga. Vi har förlorat en älskad man men känner samtidigt en stor tacksamhet för att ha haft honom vid vår sida. Vi sparar många fina minnen av honom i våra hjärtan.

Siv och Tove

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan