Annons

Annons

Annons

Annons

Per Gunnar Norberg, Ängelholm, 94 år

Pensionerade flygkaptenen Per Gunnar Norberg, Ängelholm, avled den 10 juli vid 94 års ålder. Närmast sörjande är hustrun Birgit samt barnen Per-Åke och Kicki, med familjer.

Per Gunnar (PG) föddes i Östersund och växte upp i Handöl i västra Jämtland, tillsammans med mor, far samt systrarna Eva och Gunborg. Förutom skolgången fylldes PG:s barndom av skidåkning och fiske i fjällen.

Efter realexamen sökte Per Gunnar till Flygvapnet och kom, trots hård konkurrens, in på flygutbildningen i Ljungbyhed. Under sin tjänstgöring på F10 i Ängelholm träffade han sedan sin blivande fru Birgit, född Nicander.

Efter sex år vid Flygvapnet anställdes Per Gunnar i charterbolaget Transair, Stockholm. På grund av bostadsbristen i Stockholm, under 1950-talet, beslöt PG, tillsammans med sin far John och mor Gudrun, att starta ett fjällpensionat i Enafors, nära Handöl. Fadern avled 1957 och då blev Per Gunnar ansvarig för att försörja sin familj, sin mor och sin morfar. PG var inte handfallen — vid 50-talets slut drev han pensionat, bensinstation, han var fjällräddare och skidade varje dag flera mil för att lämna väderrapporter till SMHI.

Annons

Annons

Behovet av piloter ökade senare hos Transair och 1961 började Per Gunnar flyga igen, nu från Malmö. Under hela 60- och 70-talen flög han charter- och transportflygningar i Europa, samt långflygningar till Asien och Mellanöstern. PG tjänstgjorde även för FN, under kriget i Kongo, och under Biafrakrisen, i slutet av 60-talet, gjorde han nattetid riskfyllda hjälpflygningar, från ögruppen San Thomé in över Nigerias kust.

Per Gunnar fortsatte arbeta som flygkapten i Transair, tills verksamheten lades ner, och hans sista anställning var vid Linjeflyg. Där beslöt 33 kollegor att tillsammans köpa ett hus i södra Frankrike, för semesterboende till anställda och deras familjer. Man hittade en äldre villa i Antibes och en i närliggande Golfe Juan.

Per Gunnar och hustrun Birgit var entusiastiska deltagare vid renovering och färdigställande av dessa och PG var första pensionären i gruppen, när han flyttade till Frankrike 1988. Eftersom PG och Birgit hade erfarenhet av pensionatsverksamhet fick de ta hand om ruljangsen, men efter ett par år lämnade de över den dagliga driften till andra i klubben, för att få mer tid som pensionärer. Då gick flytten västerut till den lilla staden Six-Fours-les-Plages, mellan Toulon och Marseille, men efter några år flyttade de tillbaka till Ängelholm.

Annons

På samma ort i Jämtland, där fjällpensionatet hade drivits på 50-talet, byggde Per Gunnar en semesterstuga och där blev återigen skidåkning och fjällvandring det stora intresset. På äldre dagar var det trots allt Ängelholm som var hemma. En stor familj, med många ungdomar, och hemmet med trädgården fyllde Per Gunnars dagar fram till hans bortgång.

Per-Åke Norberg

Kristina Palomäki

Son och dotter

Annons

Annons

Till toppen av sidan