Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Tappet till SD visar på de etablerade partiernas misslyckande

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Även om rösterna fortsätter räknas så talar det mesta för att svenska folket röstat fram en oerhört svag högerregering med stöd av Sverigedemokraterna. Detta efter en oerhört mörk och dyster valrörelse där högerns dagordning fått dominera fullständigt.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Sverige har enorma problem med kriminalitet, bristande integration, ojämlikhet, klyftor mellan stad och land samt revor i välfärden. Detta är faktum. Men svartmålningen har fått dominera fullständigt. Det sker en trumpifiering i debatten där högern radikaliseras. Något vi ser över hela världen. Detta är ett svek mot väljarna. Framtidstron som politikerna erbjuder är obefintlig.

Annons

Annons

Kriminaliteten och gängskjutningarna måste få ett slut, farliga människor ska spärras in. Men för att få bukt med gängskjutningarna måste ökat fokus sättas på förebyggande åtgärder.

Boendesegregationen måste bort och vi måste arbeta för en skola för alla och ett samhälle präglat av jämlikhet och sammanhållning.

Klimatet handlar om mänsklighetens överlevnad och då håller det inte att stoppa huvudet i sanden. Klimathotet kräver stora investeringar, energieffektivisering och en politik som stödjer omställning och förnyelsebara energikällor. Det här är inte en individfråga utan handlar om strukturförändringar.

Socialdemokraternas agenda har varit otydlig och man har fått släcka den ena branden efter den andra. Det har varit otydligt vad man vill åstadkomma.

Socialdemokraterna borde ha tydliggjort en offensiv agenda med fokus på välfärd, skatter och de ekonomiska klyftorna. Partiet borde ha underblåst höger-vänster konflikten.

Att framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna har tappat väljare till SD visar på de etablerade partiernas misslyckande med att ta människors oro för migrationens konsekvenser, gängkriminalitet och brister i välfärden på allvar.

Socialdemokratin måste ta ett större ansvar och visa större hänsyn och respekt gentemot dessa människor som känner utanförskap, rädsla, misstro och otrygghet. Samtidigt som partiet måste fortsätta bygga koalitioner med progressiva storstadsväljare.

Annons

En socialdemokrati i opposition måste vara konstruktiv, men samtidigt vara tydlig, tuff och aggressiv och inte ge en högerregering någonting gratis. Mobilisera, ta debatterna, var ute bland folk, skriv debattartiklar och motioner och så vidare. Utkräv ansvar!

Annons

Nu handlar det om att samla krafter och att forma en egen, offensiv och tydlig politik för framtiden.

Låt högern nu försöka styra landet. Den turbulenta tiden kommer fortsätta och Kristersson har väldigt mycket att bevisa med en riksdag med Åkesson i centrum. Risken är överhängande för ett kommande nyval.

Den traditionella borgerligheten har aldrig varit svagare och nu ska detta sargade gäng försöka styra landet med stöd av SD. Hur ska det lilla Liberalerna kunna agera grindvakt mot SD när partiet är så litet?

Det här kommer definiera svensk höger för lång tid. Nu är det upp till bevis, Ulf Kristersson!

Mikael Abramsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan