Annons

Annons

Annons

Debatt
C: Hela Krokoms kommun gynnas av Projekt Kaxås

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Angående ÖP:s artikel Politiker vittnar om debattklimat som urartat i Krokom: ”Försöker tysta mig” (9 september)

Den grekiske filosofen Lucius Annaeus Seneca skaldade: ”Det finns två typer av människor, de som går före och uträttar något, de andra är de som går efter och kritiserar”.

Att Projekt Kaxås stör några politiker är något man får räkna med. Man projicerar sina egna eventuella tillkortakommanden genom att leta alla möjliga fel på ett nyskapande projekt som detta. Men så är det alltid när något stort och nytt sker. Ingen sparkar på en död hund som det brukar heta.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Vi behöver starka drivande personer som för landsbygdsfrågorna framåt, Projekt Kaxås är ett exempel på detta. När gammalt möter nytt kan kollisioner uppstå, ungefär som ett åskväder där varm och kall luft kolliderar. Gamla cementerade tankegångar utmanas och krackelerar av nytänkta.

Hårda argument blir då oundvikliga men ofta nödvändiga för att föra handlingen framåt. Och politik handlar inte om att skapa vänner i kommunhuset. Nepotism av olika karaktärer hör inte hemma där.

Projekt Kaxås är det största positiva som hänt svensk landsbygd sedan kommunsammanslagningarna 1975, egentligen ända sedan Tage Erlanders sorgliga avfolkningspolitik regerade. Det kan vi som är födda under 1950- och -60-talen och uppväxta i mindre byar vittna om.

Projekt Kaxås bygger bostäder. Det kommer hela kommunen till gagn. Det är tack vare det projektet skolan är räddad och nu byggs förskolan ut. Ica Ladan har fått ett större kundunderlag och hela bygden andas ett hopp för framtiden som saknats under många år.

Vi har en inflyttning. Och, detta är viktigt att poängtera, det gäller inte bara orten Kaxås. Hela landsbygden i främst Offerdal, men även hela Krokoms kommun, gynnas av detta. Det ser vi genom att andra bygder i olika delar av Sverige studerar Projekt Kaxås för att få inspiration och framför allt, se att landet utanför centralorterna är attraktiva bara kommunen har viljan att utveckla och att de ekonomiska förutsättningarna finns.

Annons

Annons

Varför stör det en del politiker?

Vi är många som bor i byarna runt Kaxås och som har just den byn som serviceort, och har haft det sedan omgivande byars butiker och skolor lades ner i rask takt i huvudsak 1965–1980. Vi ser att ljusen tänds igen i hus som varit nedsläckta i 20, 30, 40 år och mer. Vi har fått nya grannar som blivit nya vänner, unga, välutbildade, inte sällan stockholmare, som flyttat hit. Vi har unga som blir egenföretagare, bygger nytt, renoverar gammalt. Om man sitter för länge har någon nyinflyttad startat ett samarbete med någon i grannbyn. Det händer något hela tiden.

Vi locals är lyckliga över utvecklingen och det gör gott för självförtroendet och själen. Alla Offerdals byar hör ihop och om en by utvecklas extra mycket sprider det sig till andra. Det gäller hela kommunen. Skadeglädjen är destruktiv, men om man gläds åt vår nästas framgång blir det dubbel glädje!

Oavsett valet 11 september så är det andra tider nu.

Staffan Eriksson (C) Per Johan Göransson (C) Offerdal

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan