Annons

Annons

Annons

ÖP lyfter: Muträttegången mot Daniel Kindberg

Mats Gustafssons advokat om mutdomen: ”Straffet är alldeles för strängt”

I somras dömdes Pilgrimsta Hus Byggs vd Mats Gustafsson till tre års fängelse. Östersunds tingsrätt anser att Gustafsson mutat Hans Carlsson och Daniel Kindberg. Den fällande domen överklagades direkt.

”Gustafsson bör frikännas från givande av muta eftersom det ej föreligger något tjänstesamband eller någonting otillbörligt” skriver advokat Peter Lindqvist i ett nytt yrkande till hovrätten.

Text

Peter Lindqvist och Mats Gustafsson samtalar inför förhandlingen på Östersunds tingsrätt.

Bild: Linda Hedenljung

Annons

Det var dagen före midsommarafton som Östersunds tingsrätt meddelade en dom i den stora muträttegången. Fyra av fem åtalade dömdes. Däribland Östersundshems tidigare vd Daniel Kindberg, bolagets tidigare vice vd Hans Carlsson och Pilgrimsta Hus Byggs vd Mats Gustafsson. De dömdes alla till fleråriga fängelsestraff där Gustafssons treåriga fängelsestraff var det längsta.

Mats Gustafssons advokat Peter Lindqvist har inkommit med en ny skrivelse till Hovrätten för Nedre Norrland. I den vidhåller han och kompletterar sitt tidigare överklagande av tingsrättsdomen.

Advokaten skriver bland annat att de konsultbetalningar som gjorts till Carlsson och Kindberg inte handlar om mutor:

Annons

Annons

”De betalningar som gjorts avser konsultarbeten från och med 2008 och framåt. De har inget att göra med Östersundshem utan avser huvudsakligen projekt i Stockholmsområdet och andra projekt där Östersundshem ej varit inblandade.”

Han yrkar att Mats Gustafsson helt ska frias från mutbrott, bokföringsbrott samt försvårande av skattekontroll. Advokaten menar att tingsrätten inte tagit hänsyn till alla alternativa hypoteser om det som hänt.

Mats Gustafsson, vd Pilgrimsta Hus Bygg, dömdes i somras till 3 års fängelse för bland annat mutbrott.

Bild: Linda Hedenljung

I det fall Mats Gustafsson ändå skulle anses skyldig av hovrätten argumenterar Peter Lindqvist för ett sänkning av påföljderna. Tingsrätten dömde Gustafsson till 3 års fängelse, 5 års näringsförbud och Pilgrimsta Hus Bygg fick 3 miljoner kronor i företagsbot.

Peter Lindqvist skriver:

”Om Gustafsson även i hovrätten befinns övertygad om brott, helt eller delvis, bör påföljden avsevärt nedsättas. Detta i synnerhet om näringsförbud skulle kvarstå, eftersom Gustafsson då helt fråntas sina försörjningsmöjligheter. Straffet är alldeles för strängt.”

Han menar också att företagsboten blir en form av dubbelbestraffning då det är Mats Gustafsson som ensam äger bolaget.

Annons

Peter Lindqvist varslar för att han kan komma att vilja ställa nya frågor till sin klient under hovrättsförhandlingen. Denna begäran är något som åklagaren nu ska få yttra sig över.

Det finns ännu inget datum utsatt för rättegången, men det troligaste är att det blir någon gång efter årsskiftet. Målet är inget förtursmål och det blir en lång förhandling att planera in, även om det inte kommer vara regelrätta förhandlingar i rättssalen. Domarna och nämndemännen kommer ägna mycket tid åt att titta på inspelningarna från Östersund.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan