Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Gör som i Norge – mät hastigheten mellan kamerorna i stället

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag läste i ÖP häromdagen att ytterligare ett antal fartkameror ska monteras upp i vårt län. Det är givetvis ett resultat av att man från myndigheter vill få ner hastigheten och därmed minska olyckorna, allt väl med den intentionen.

Annons

Annons

Ett problem som uppstår av kameraövervakning i aktuell form är den ryckighet på grund av ögontjänare som håller ned hastigheten vid kamerorna men som markant ökar hastigheten så fort kameran är passerad.

Ett bättre och effektivare sätt att komma åt problemet med att bilar framförs för fort är att anamma den modell man har i Norge, där man mäter medelhastighet mellan kamerorna det vill säga alla fotas vid kamera 1 och om man kommer för snabbt fram till kamera 2 (då på grund av för hög hastighet mellan dessa) så fotas man igen och böter utfärdas. En sådan mätning skulle vara betydligt effektivare och ge en bättre trafikrytm eftersom incitamentet för att köra för fort helt skulle försvinna.

Våra norska grannar är i detta fallet betydligt smartare med sitt sätt att hantera hastighetsövervakning och få till en bättre/säkrare trafikrytm.

Håll hastigheten, lev längre

"Våra norska grannar är i detta fallet betydligt smartare med sitt sätt att hantera hastighetsövervakning ." Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan