Annons

Annons

Annons

Krokom

Jan Englund, Krokom

Jan Englund växte upp i jämtländska Hammarstrand, fram till skolålderns mellanstadium då hans familj flyttade till Östersund.

Pappan Abel jobbade i skogsbruket som förman åt skogsbolagens huggarlag, medan mamma Eva var hemmafru. Jan var ensamt barn i familjen och kom därför att betyda extra mycket för familjelivet.

Redan i unga år kunde man uttyda den personlighet som Jan skulle komma att uppvisa under hela sitt vuxenliv. Det var en speciell personlighet som både mötte uppskattning och undran. Med Jans speciella personlighet knöt han många starka vänskapsband livet igenom, medan andra såg undrande ut. Jan var alltid intresserad av människor och han kommunicerade och diskuterade gärna med dem alla kring livets sammansatta frågor.

Annons

Han hade tidigt i livet, precis som sin far, ett utpräglat intresse och en stark dragning till naturens och djurens värld. Det var med stort intresse han i ungdomens år följde hästarnas liv vid grannskapets travbana, medan han i vuxenlivet som kattägare med förkärlek också tydde sig till kattens gemenskap.

Annons

När vuxenlivet stod för dörren i sent 60-tal valde Jan att utbilda sig till mellanstadielärare vid Härnösands lärarehögskola.

Efter sina första yrkesår i Stockholm beslöt han sig så för att lämna storstadens larm och fortsätta sin lärargärning i den jämtländska hembygden. Här fick han lugnet och inspirationen till sitt fortsatta liv, där han också byggde sitt hus och hem i Nordannälden. Här knöt han vänskapsband vida ikring och engagerade sig på många olika sätt för hembygden. Och det var här han fortsättningsvis kom att leva under många år i sitt kommande äktenskap.

Kulturen, musiken och närkontakten med djur och natur var genomgående Jans starka livsintressen, vilka han inte dagtingade med. Jan var en färgstark och speciell person som gick genom livet på sitt eget vis. Han var spirituell, humoristisk, snabbtänkt och med sin myckna energi mötte han omvärlden på sitt okonventionella sätt.

Anekdoterna ur Jans liv skulle kunna bli otaligt många att berätta om. För vem kan glömma klyvyxans vinande hugg på hans älskade vedbacke, is- och båtfisket på Näldsjön, de många milen på motionscykeln och i löparspåren eller om kruskans och hälsolivets vikt.

Anekdoterna berättar så mycket om Jans liv, ända till dess att han inte längre orkade med att bära allt detta, utan valde att gå vidare i livet. Hans fortsatta leverne kom därför också att skilja sig mycket från han tidigare liv. Trofasthet i vänskap, liksom lojalitet med stor hjälpsamhet och tillit är de allt överskuggande minnen som Jan Englund har lämnat efter sig och som hans vänner och anhöriga med stor och varm tacksamhet kommer att bära med sig vidare i livet.

Vännen Esko Wiklund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan