Annons

Annons

Annons

krönika

Per Åhlin
Åres kommunchef vägrar svara på våra frågor – men han är inte ensam

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det finns ett enkelt upplägg för lokal journalistik.

Reportrar rör sig i sitt bevakningsområde, träffar människor som bor och verkar där, snappar upp vad som händer och berättar om det. Det kan vara stort som smått, det kan vara positivt eller negativt - lokal journalistik är bred journalistik.

När reportern upptäcker att det är något som skaver, att till exempel den kommunala verksamheten inte fungerar som det är tänkt att den ska, börjar reportern samla information. Pratar med folk, gräver i kommunens diarium och handlingar för att ringa in problemet innan ansvarskrävande frågor ställs till de som sitter på makt och beslut.

ÖP:s bevakning av förskolan i Åre är ett klockrent exempel på hur det ska fungera. Reportrarna Karin Fjaervoll och Greta Thomé noterar att förskolan har det allt tuffare att klara sitt uppdrag - att ge en bra barnomsorg till kommunens barn och föräldrar.

Annons

Annons

Faksimil ÖP:s artikelserie om förskolekrisen i Åre kommun

Det är svårt att rekrytera personal. Det är extra svårt i Åre där trycket på bostadsmarknaden har gjort det tufft och nästan omöjligt för folk med vanliga jobb och inkomster att hitta en bostad.

I augusti träffade reportern Karin Fjaervoll 1,5-åriga Eva som precis börjat på förskolan Eggforsen i centrala Mörsil.

Problemet är bara att Eva bor tillsammans med pappa Johan och mamma Jonna i Duved fem mil därifrån. Eva ska alltså resa tio mil per dag till och från förskolan eftersom kommunen inte lyckats ordna platser hemma i Duved. En bisarr situation, tycker pappa Johan, som ändå kan hantera situationen genom att jobba på distans och slipper att åka mellan Duved och Mörsil två gånger om dagen. Men många andra föräldrar kan inte lösa det så utan får avstå barnomsorg och därmed jobb. Några väljer helt sonika att flytta från kommunen.

Johan Lantz och dottern Eva pendlar från Duved till Mörsil för att Åre kommun inte kan erbjuda förskola närmare familjens hem.

Bild: Karin Fjaervoll

En given sak för ÖP:s reportrar att berätta om.

Det är också givet att gräva vidare, är det bara höga bostadspriser som ligger bakom svårigheterna att rekrytera och behålla personal? Reportern Greta Thomé träffar förskolepersonal, både de som jobbar kvar och de som valt att sluta och en helt annan bild träder fram. Åre kommun upplevs som en dålig arbetsgivare, oklara direktiv, frånvarande chefer och en orimlig arbetsbelastning är skälet till att många slutar.

Annons

Det självklara för ÖP:s reportrar är att ställa frågor till ansvariga chefer och tjänstemän. Det är själva grundbulten i deras jobb och i medias roll.

Annons

Det är allt vanligare att makthavare av olika slag gömmer sig bakom mejlen, till och med politiker som får obekväma frågor under valrörelsen svarar bara på mejl - och vill dessutom läsa sina citat…

En del frågor blir av naturen av det mer kritiska och ansvarskrävande slaget. Jobbigt, men det ingår när man har den rollen att få sådana frågor.

Tyvärr det är inte lika längre självklart för chefer och tjänstemän att stå upp i sin roll och svara på frågor. Istället ska det skickas mejl. Bara frågor som mejlas besvaras och några följdfrågor att det inte tal om.

Så istället för rimliga förklaringar och besked om hur problemen ska lösas får föräldrar och personal ett antal talepunkter.

Nu är inte Åre kommun ett enskilt undantag. Det är allt vanligare att makthavare av olika slag gömmer sig bakom mejlen, till och med politiker som får obekväma frågor under valrörelsen svarar bara på mejl - och vill dessutom läsa sina citat…

Problemet är inte Kaj Söder. Problemet är att han är ett exempel på en växande trend

En bra fungerande verksamhet börjar i toppen, hos chefen. Det gör en mindre bra också. I Åres fall var kommunchef Kaj Söder den som satte tonen. I den årliga medarbetarundersökningen fick Kaj Söder rött kort av sin egen stab. På fråga om han kommunicerar på ett bra sätt med er i chefsgruppen gav 43 procent en etta och 57 procent en tvåa - båda nivåerna räknas som undermåligt eller uselt betyg.

Annons

Kaj Söder har nu valt att av personliga skäl lämna sin post som kommunchef och han gör det på samma sätt som han tidigare hanterade besvärliga situationer - genom att inte svara på frågor. En sådan fråga är till exempel vilket ansvar kommunens politiker har för läget på förskolan.

Annons

ÖP:s reportrar Greta Thomé och Karin Fjaervoll tillbringade större delen av dagen i kommunhuset i Järpen för att få ställa frågor till den avgående kommunchefen. Han valde att smita ut bakvägen. Innan det pratade han med andra redaktioner som inte lika intensivt bevakat förskolefrågan. Givetvis via mejl.

Problemet är inte Kaj Söder. Problemet är att han är ett exempel på en växande trend där beslutsfattare smiter undan ansvar. Reportrar ställer inte frågor för sin egen skull utan för läsaren. När ansvariga smiter sitt ansvar så är det i det här fallet Åre-borna som är förlorarna och ännu en sten i det demokratiska bygget plockas bort.

Läs mer: Skärp er makthavare! Att svara på frågor är en del av jobbet

Per Åhlin, ÖP:s ansvariga utgivare.

Bild: Anna-Karin Pernevill

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan