Annons

Annons

Annons

Liftkortspriser i länet

Frösöbon som tagit kampen mot Skistar – nu utökas hans liftkort med fler orter

Ivo Langefors fortsätter med det liftkortsprojekt som han initierade förra vintern – ett säsongskort som erbjuder skidåkning på ett dussintal mindre destinationer.

– Ett alternativ till Skistar, säger han.

Text

Det så kallade multiliftkortet som Frösöbon Ivo Langefors hade premiär med i fjol lever vidare och i år har samarbetet med antalet skidorter som ingår utökats från tio till tolv. Däremot höjs inte priset.

– Vi kommer, trots inflationen, att behålla priset från förra säsongen på 5 500 kronor, säger han.

– Det här är ett ett alternativ till Skistars säsongspass, men där vi ligger lägre i pris, säger Ivo Langefors som bor på Frösön.

Bild: Anders Olsson

Allt började som ett hobbyprojekt. Ivo Langefors tog tjänstledigt ett halvår från sitt jobb som tjänsteman på en myndighet för att dra igång och i november förra året lanserade han Scandinavian skipass.

Annons

Annons

– Jag gillar att ha ett säsongskort för då blir det av att man åker mycket skidor, men om säsongskortet bara gäller på en anläggning blir det för begränsat.

De skidanläggningar som nappade på idén när Ivo Langefors startade var framför allt på orter i Jämtland. Därefter har det tillkommit anläggningar i Norrbotten, Västerbotten, Härjedalen och Stockholm.

– Jag gör det här för att erbjuda ett alternativ och för att jag personligen inte vill trängas på en Skistaranläggning utan utforska mer, men också att få fler att upptäcka anläggningar man kanske inte tänker på finns.

Läs även: Rekordår för Skistar – närmare en miljard i resultat före skatt

– Skistar är väldigt skickliga när det kommer till att locka gäster, nästan för duktiga för trängseln på deras anläggningar är påfallande. På sätt och vis gör de helt rätt – deras destinationer är överbelamrade med folk, men med årets prishöjning på liftkort går antagligen antalet köpare ner fast de tjänar fortfarande lika mycket pengar. Det är marknadsekonomi, säger Ivo Langefors.

Bild: Anders Olsson

Ivo Langefors hoppas på en långsiktighet med sitt projekt.

– Det här är ett försök att se om det går att sälja liftkort genom den här affärsmodellen, och sett till i fjol så verkar såväl anläggningar som kunder vara nöjda. Nu har fler skidanläggningar hört av sig och vill vara med i samarbetet, säger han och fortsätter:

– Jag antar att det kommer säljas fler skipass i år än i fjol, men jag vågar inte göra någon prognos för hur många det kan handla om.

– Ett initiativ som jag fått med mig olika skiddestinationer på. Så beskriver Ivo Langefors sitt projekt där han har lagt ett halvår på att åka land och rike runt för att besöka alla orter.

Bild: Anders Olsson

Annons

Ivo Langefors ser på sitt projekt som ett win-win-koncept där skidåkarna får mer liftkort för pengarna och skidanläggningarna får fler besökare.

Annons

– När projektet inleddes möttes jag av en viss skepsis: ”Hur ska tio skidanläggningar, som ingick i liftkortet då, kunna dela på intäkterna från ett säsongskort?” Men nu har vi visat att upplägget fungerar bra.

Finns risken att skidorter som ingår i ditt Scandinavian skipass inte kan öppna i år på grund av höga energipriser?

– Flera mindre skidanläggningar i södra Sverige har aviserat att de inte kommer kunna öppna i år med hänvisning till elpriserna eftersom snötillverkning är enormt energikrävande. Men här i Jämtland har vi, tack och lov, inte de problemen än.

Petra Hallebrant, kommunikations- och hållbarhetschef på Skistar.

Bild: Karin Fjaervoll

Som ÖP tidigare berättat, höjde Skistar i år priset på sina säsongskort med 12,5 procent. Petra Hallebrant, kommunikationschef på Skistar, uppger att bolaget är positiva till att det nu tillhandahålls flera valmöjligheter på marknaden.

”Vi tycker det är bra och roligt att det erbjuds flera olika alternativ för den som vill åka skidor”, skriver hon i ett sms.

På frågan hur Petra Hallebrant ser på Ivo Langefors strategi – att inte höja priset alls, men däremot öka utbudet – svarar hon:

Annons

”Vi är positiva till detta och att det finns olika prissättning och olika prisalternativ.”

Läs även: Ivo från Östersund har tagit fram Sveriges nya multiliftkort: ”Det kanske får fler att vilja åka skidor”

Annons

Läs även: Efter kritiken mot Skistar – nu vill andra skidorter passa på att locka till sig besökare

Läs även: Återinför lokala säsongskort – oklart om det blir permanent: ”Återstår att se”

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan