Annons

Annons

Annons

Bräcke

Debatt
Riv inte det gamla högstadiet i Bräcke!

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I slutet av 1990-talet började ryktet gå att högstadiet i Bräcke skulle flyttas från sin dåvarande plats i gamla realskolan till vad vi tidigare kallade ”Borgen” (Medborgarhuset), idag Bräcke Folkets Hus. Ett rykte som i mina öron lät helt verklighetsfrämmande och som man tvivlade på kunde vara sant.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Orsaken till flytten skulle vara dålig ventilation i realskolebyggnaden kombinerat med en del förekomst av asbest och svårigheter med handikapp-anpassning. Anpassningar som i mina öron lät helt realistiska att genomföra och knappast kunde motivera en stängning/flyttning.

Annons

Ryktet visade sig vara mer än ett rykte och 2006 flyttades högstadiet från Centralskolans plats, ganska mitt i samhället, till Folkets Hus, ännu lite närmare centrum. En sorgens tid för oss som vill se riktiga skolbyggnader, men förmodligen positivt för Bräcke Folkets Hus-förening som fick fylla sina lokaler med nya aktiviteter och fler människor.

Annons

Frågan är om det skulle ske på bekostnad av att flytta en fullt fungerande skola till Folkets Hus? Många protesterade högljutt, bland annat dåvarande skolledning, men utan resultat.

Ganska snart fick tvivlarna också vatten på sin kvarn. De nya skollokalerna var för små och inte alls anpassade till verksamheten. Den nya lokaliseringen gjorde också att grundskolan splittrades upp och att högstadiets skolgård helt plötsligt blev på Konsums P-plats i samhällets centrum.

I stort sett alla invånare i Bräcke samhälle man träffar och diskuterar flytten med tycker det var ett stort felbeslut. Samma uppfattning hade även dåvarande ledning på Bräcke grundskola – en uppfattning som också delas av nuvarande skolledning.

Mitt råd till den nuvarande politiken i Bräcke är göra om och göra rätt. Riv inte den gamla högstadiebyggnaden!

Lista: Bräcke kommun planerar för rivning av lokaler (6 januari 2022)

Gör en förstudie, med kompetenta personer utan politiska skygglappar, om det är möjligt att rädda byggnaden och vad det skulle kosta att återställa gamla högstadiet i Bräcke på dess rätta plats igen. Det är en gammal klassisk skolbyggnad man inte finner på många andra ställen.

Annons

Annons

Den gamla realskolan/högstadiet i Bräcke samhälle. Välkänd byggnad för generationer av Bräckebor.

Bild: Privat

En renovering och nyinvigning av byggnaden skulle ge en sammanhållen grundskola med ett högstadium i en byggnad som har funktionella, rymliga och bra skolsalar, en aula värd namnet och en byggnad med karaktär. Tror dessutom det skulle medföra gladare elever och skolledning.

Till det kan adderas en välbehövlig uppryckning av samhället. Bjud in entreprenörer att komma med förslag till en renovering – och glöm absolut inte att engagera det lokala näringslivet i Bräcke kommun.

Det har betydelse hur ett samhälle är uppbyggt och hur det ser ut. Både för befintliga invånare och för människor som funderar på att flytta till orten. Mer betydelse än man tror, vill jag påstå. Bra skolor gillas också av barnfamiljer – en kategori samhället så väl behöver,

Carl-Göran Grönvik, Sundsvall, tidigare Bräcke

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan