Annons

Annons

Annons

Ås

Insändare
Ingen hänsyn togs när det skulle byggas i Ås

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Krokoms kommun har vaknat och ska ta hänsyn till natur- och rekreationsvärden och erbjuder vacker utsikt i Ås. Detta har gällt långt innan planläggning av Arons dunge i Ås. Se bakåt hur man körde över sakägare och dömdes till att göra om detaljplanen.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

År 2003 fortsatte byggandet trots krav om byggstopp, vilket länsstyrelsen inte tog tag i. När en ny plan antogs i högsta instans skulle husplaceringarna processas mot sakägarna. Byggloven var ogiltiga men det byggdes ändå, vilket gjorde att en vägg av hus förstörde all utsikt mot Storsjöflaket och fjällen. Skandalöst handlande, och vad skulle man göra beträffande husplaceringarna när det redan var byggt?

Annons

Annons

Östersund tappar invånare till grannkommunen: Nu flyttar många till lantligt läge i Ås (22 juli)

Tiden går; en ny plan. Sånghusvallen antogs utan hänsyn till cirka 100 berörda som ville ha en bredare skogsskärm mellan bostadsområdet och den lantliga miljön. Det blev en smal remsa som fastställdes som naturmark.

"Sånghusvallen antogs utan hänsyn till cirka 100 berörda som ville ha en bredare skogsskärm mellan bostadsområdet och den lantliga miljön. Det blev en smal remsa som fastställdes som naturmark."

Bild: Stefan Nolervik

När de första nybyggarna var på plats tog man sig friheten att avverka i den skogsskärm som skulle vara insynsskydd för oss som bor på landet. Efter klagan till kommunen planterar kommunen in lövträd i stället för de olagligt fällda yviga granarna.

Nästa tilltag kom från arrendatorn av åkermarken, Torsta. En ny attack mot skogsskärmen blir ett faktum längs åkerkanten. Nu senast syns hur vegetationen försvinner då och då för att skapa utsikt, utan hänsyn till de som inte vill se detta opassande bostadsområde i en jordbruksbygd.

Annons

En ny anmälan till kommunen, med flera påminnelser, leder inte till något svar om hur detta ska återställas och beivras.

Kommun och arrendator tillåter att nybyggarna trampar upp genvägar på åkermarken utan att berörda tilltalas i en plan för detta. Det har blivit så att flera på lantligt område har satt upp skyltar om privat område på grund av allt spring som är att betrakta som hemfridsbrott. Detta enligt allemansrätten; man får åka skidor på åkermark, dock inte i närheten av fastigheter utanför planlagt område.

När ska man ta hänsyn?

En av berörda

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan