För en tid sedan skrev jag en insändare med titeln ”Inflation, rekordvinster och putinpriser”. Jag använde där pseudonymen ”Marknadsekonomen”.
Inflation, Putinpriser och rekordvinster – konsumenterna är förlorarna (18 augusti)
Där förutspådde jag att bland annat elproducenter och Ica-handlare skulle göra rekordvinster och att det är vi konsumenter som betalar.
(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)
Annons
Annons
Nu har åtminstone Jämtkraft gått ut och informerat om sina rekordvinster. Prognosen för 2022 är 850 miljoner kronor i vinst. Enligt ÖP så hävdar Jämtkrafts vd dock att det inte är på kundernas bekostnad. Märkligt att rekordvinsten sammanfaller med rekordhöga elpriser, men att det inte är kunderna som betalar. Är det jultomten som förser Jämtkraft med pengar?
Jämtkraft nedringda med 10 000 samtal – beskedet inför vintern: ”Länge byggt för framtiden” (5 oktober)
När elmarknaden avreglerades i början på 1990-talet sades det att det skulle leda till ökad konkurrens och därmed lägre priser på el. Det första som hände var att de större elproducenterna köpte upp de mindre så att man ganska snart skapat ett oligopol med ett fåtal stora företag och dessutom några få mindre, till exempel Jämtkraft.
Nästa steg var att, inspirerade av spotmarknaden för olja i Rotterdam, branschen såg till att skapa en egen spotmarknad för el, Nordpol. På så sätt kunde man, precis som drivmedelsbranschen, styra priserna genom att hänvisa till prisutvecklingen på spotmarknaden.
Annons
Ett problem för oss konsumenter är att det är olje- och elbolagen som handlar på respektive börs och därmed sätter priserna. Genom att skylla på börsen har man i själva verket satt konkurrensen ur spel och samarbetar om prisbildningen, vilket inte borde vara tillåtet, i vart fall enligt svensk konkurrenslagstiftning.
Annons
I normala tider har inte detta varit tydligt för konsumenterna, men nu ger systemet orimliga konsekvenser som är direkt samhällsskadliga. Företagen gör rekordvinster. Konsumenterna blir fattigare. Klyftorna och spänningarna i samhället kommer att öka ännu mer.
Till och med EU verkar ha förstått att åtminstone elmarknaden behöver någon form av korrigering för att rätta till de värsta effekterna av branschens ekonomistyrningssystem.
Nu väntar vi bara på vinstrapporterna från Ica-handlarna.
Bertil Åsén