Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Inez Backlund, Östersund

Inez Backlund var född i Hörnefors i Västerbotten. Hon blev 81 år och sörjes närmast av sina syskonbarn.

Inez har levt ett långt och intressant liv. En vän har beskrivit henne som spännande, kreativ och nydanande. Hon utbildade sig till journalist och arbetade som ung bland annat på Västerbottens Folkblad.

I början av 90-talet anställdes hon på Glesbygdsverket i Östersund, där hon var en uppskattad medarbetare. Här arbetade hon en tid som informationschef och ledde olika landsbygds- och kulturprojekt. Hon initierade till exempel den årliga filmfestivalen i Ljungdalen.

Annons

Annons

Inez, som hade ordets gåva, har på senare år även arbetat för Eldrimner som skribent och var bland annat medförfattare till boken Mathantverk.

Engagemanget för landsbygden, och då särskilt för kvinnors situation, har gått som en röd tråd genom hennes arbetsliv. Från artiklar i LO-tidningen om Algotssömmerskornas strejk under tidigt 70-tal och kvinnoprojekt i Tornedalen till arbete i Ryssland, finansierat av SIDA Öst, även det med inriktning på kvinnor och glesbygd. Inez har också varit chef för Samiska teatern i Kiruna.

Hon var en sann kattvän. Vi som känt Inez på äldre dagar minns henne som en outtröttlig kämpe för de hemlösa katterna. Hon arbetade i många år ideellt på Kattklubben Jämtkatten och senare även på Djurskyddet Jämtlands katthem, som hon också var med och startade 2012. Hon har suttit i styrelsen i båda dessa föreningar.

Förutom det praktiska arbetet med katterna och bemanning av telefonjouren, har hon haft ett nära samarbete med såväl Länsstyrelsens djurskyddshandläggare som med polisen. Vi minns hur hon kunde vaka nätterna igenom när någon hemlös dräktig honkatt, som tagits in till katthemmet, skulle föda sina små. Genom hennes hängivna arbete och stora kunnande, har hon bidragit till att tusentals hemlösa katter fått en ny chans till ett drägligt liv, som de så väl förtjänar.

Annons

Eftersom dom inte har någon egen röst, vill vi från Djurskyddet Jämtlands län tacka Inez för hennes enorma arbete och engagemang genom åren. Vi, och katterna, saknar henne!

För Djurskyddet Jämtlands läns styrelse

Eva Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan