Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Dan Olofsson: Så kan Centern åter spela en viktig roll

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Centerpartiet tappade stort i landsbygden i årets val. Välförtjänt enligt många eftersom C varit garanten för de S- och MP-regeringar vi haft de senaste åtta åren. Dessa regeringar har präglats av stor brist för förståelse för landsbygdens villkor och en besvärande handlingsförlamning när det gäller frågor som integration, kriminalitet och energiförsörjning.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

När nu Centerpartiets tidigare allianskollegor bildar en borgerlig regering med stöd av SD, är det mycket hårda ord från partiledaren Annie Lööf. Jag ska inte här trötta läsaren med alla polariserande invektiv som förmedlats.

Annons

Centerpartiet går nu i opposition till en borgerlig regering. Enbart detta är historiskt och unikt i svensk politik.

Annons

Centerpartisten från Rödön, Håkan Larsson, skriver i en artikel en mening med en angelägen uppmaning: ”Utmaningen nu är att övertyga och återvinna förlorat förtroende bland de landsbygdsväljare som valde att lägga sina röster på andra partier”.

Landsbygden bortglömd efter valet (17 oktober)

Genom att Annie Lööf aviserat sin avgång, öppnar det upp för en intressant debatt inom C om vilket vägval partiet ska göra. Den blir intressant att följa. Ska C återvinna förtroendet är nog vägvalet den viktigaste frågan.

Den första frågan som då ska ställas är om C som liberalt och borgerligt parti ska samverka med andra liberala och borgerliga partier? Är svaret härpå nej, det vill säga C ska fortsätta att vara stödparti till S och MP, så innebär detta ingen förändring och sannolikt fortsatt tapp på landsbygden.

Vill C inte ta ställning, kryper man lämpligen bakom svaret att C ska stödja en regering in ”den breda mitten”. På nationell nivå finns inte denna lösning. Såväl Ulf Kristersson som Magdalena Andersson vill leda egna regeringar, och att vi har två goda regeringsalternativ med tillhörande möjlighet till växling vid makten gagnar demokratin.

Annons

Annons

Väljer däremot en ny partiledning att åter börja samverka med sina allianskollegor, kan C spela en viktig roll när det gäller att värna landsbygden, små- och medelstora företag etcetera. Min egen tro – eller kanske förhoppning – är att om C gör detta vägval med en ny partiledning, kommer de innan nästa val att välkomnas i en alliansregering.

C kan då åter spela en viktig roll, som de gjort under Thorbjörn Fälldins och Maud Olofssons ledning. Nuvarande ökenvandring där C mandatperiod efter mandatperiod ska permanenta en S-MP regering, kan inte vara framtiden för ett frihetligt, liberalt och borgerligt parti.

Regeringen Ulf Kristersson kommer att driva en frihetlig, liberal och borgerlig politik med fokus på att åtgärda de stora problem vi har. Propagandan att de borgerliga partierna övergett sin egen politik, saknar relevans, vilket framgår för den som noga läser regeringsförklaringen.

Dan Olofsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan