Annons

Annons

Annons

Strömsund

Debatt
Stoppa personalförflyttningen inom Strömsunds förskola!

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mina barn är 3,5 och nyss fyllda 2 år gamla. De har älskat att gå till sin förskola och särskilt den lilla tjejens ansikte brukade lysa upp när hon såg sin favoritpedagog.

Personalen på förskolan har haft det tufft med personalomsättning och många vikarier har kommit och gått. Detta har skapat stor oro för mig som förälder, men jag har känt mig trygg i att det alltid funnits någon pedagog där som känner barnen och avdelningens rutiner.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

En stor del i den otrygghet och oro jag nu känner inför att lämna mina barn på förskolan varje morgon, är förskolepersonalens omplaceringar i parti och minut. Jag vet att vår förskola inte är ensam om problematiken.

Annons

Annons

Det är knappt två månader sedan terminen startade. Två av våra duktiga pedagoger har omplacerats inom kommunen och föräldrar har inte informerats. Jag har levt i tron att ordinarie personal varit sjuka men har sedan på omvägar fått höra att de hastigt omplacerats och inte ens fått lov att ta avsked av barnen.

Jag är medveten om att arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet, inklusive omplaceringar för verksamhetens bästa. Men hur kan detta skiljas från barnens och pedagogernas bästa? Har inte barnen och pedagogerna rätt till en trygg och förutsägbar vardag?

Lärarförbundet förespråkar ”en god dialog för att försöka lösa situationen på bästa sätt” vid omplaceringar och jag ställer mig frågande till var dialogen tagit vägen, när pedagoger inte får lov att berätta för barnen att de ska sluta och föräldrar hålls helt utanför kommunikationslinjen?

Som förälder har jag i dagsläget ingen insyn i verksamheten eller kännedom om vilken personal som tar hand om mina barn om dagarna, vilket oroar mig så pass att jag börjat få svårigheter att sova. Det är sällsynt att en pedagog möter upp på morgonen och lika sällsynt att få besked om hur dagen varit, hur de ätit eller vad de gjort.

När jag hämtar mina barn i andra barns urvuxna kläder, dessutom inte anpassade för rådande väderlag, ligger det nära till hands att fundera på att ta föräldraledigt och hålla barnen hemma. Så pass otrygg känner jag att verksamheten är i nuläget.

Annons

Jag hoppas att alla pedagoger ute på Strömsunds förskolor anmäler plötsliga omplaceringar, stor personalbrist och bristande omsorg av barnen i kommunens IA-system. Kanske kan det lyckas förmedla den rådande situationen uppåt till ansvariga chefer? I nuläget arbetar inte förskolechefer ute i verksamheten, vilket gör det ännu viktigare att använda sig av de verktyg som finns för att påverka medvetenhet och i förlängningen beslutsfattandet.

Att pedagogerna är viktiga för barnen råder det ingen tvekan om, både ur ett pedagogiskt och ett emotionellt perspektiv. Att verksamheter förändras råder det heller ingen tvekan om. Frågan är varför samarbetet mellan förskolestyrningen i Strömsund och föräldrar som lämnar sina barn i verksamheten uteblivit?

Elin Sundin, Strömsund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan