Annons

Annons

Annons

Frösön

Minnesord: Widar Thand, Frösön

En mycket älskad make, pappa, svärfar, och farfar har gått bort den 21 september 85 år gammal.

Annons

Widar Thand föddes 1937 i Storhögen i Jämtland, där han levde sina första 4 år innan familjen flyttade vidare till Högda (Harrsjöhöjden) i Västerbottens län. Där växte han upp med sin mamma, pappa och syster nära förbunden med naturen.

I unga år träffade han vår mamma Elsa genom gemensamma vänner och de två gjorde tillsammans samma resa som många i sin generation – från land till stad, mot nya äventyr och utmaningar och tog sikte på Östersund. Pappa var tekniskt intresserad och efter militärtjänst på F4 började han sitt yrkesliv på Fröbergs maskinaffär.

Att vara anställd var säkert bra, men pappa var en kreatör och entreprenör och planerade under en tid för egen verksamhet. Han startade så småningom eget företag 1962, Auto-Tjänst AB, på Södra Gröngatan för försäljning av reservdelar till bilar. Företaget gick bra och växte snabbt ur lokalerna och han flyttade så småningom till Storgatan där han utökade verksamheten med motorrenoveringar för alla typer av fordon.

Annons

Annons

Några år senare köpte pappa en fastighet på Rådhusgatan och startade ytterligare en verksamhet – försäljning av bilar, motorcyklar, båtar och båtmotorer. Nu kunde han inrymma alla verksamheter under ett tak, och så fick det vara tills han vid dryga 50 års ålder sålde allt och gick i pension – nästan.

Pappa och mamma hade länge sneglat på Spanien och drömde om ett eget ställe i medelhavsvärmen. Han reste ner till Alicante med omgivningar ett flertal gånger och insåg snabbt att här kunde han göra affärer. Utan särskilda språkkunskaper, så startade han samarbeten med olika byggherrar och mäklade bostäder under några år.

Pappa och mamma hittade och köpte sitt drömställe i Torrevieja till slut, där de tillbringade många lediga dagar tillsammans eller med goda vänner och övriga familjen.

Om pappa lyckades bra som företagare och entreprenör (och det är sant att han exporterade renar till Österrike!) så var det nog litet i jämförelse med den glädje han kände i tillvaron tillsammans med vår mamma Elsa. Pappa och mamma gifte sig i Frösö kyrka 1961, fick tre söner, fem barnbarn, två barnbarnsbarn och mer än 65 år tillsammans.

När pappa och mamma inte var i Spanien så hade de sitt smultronställe vid Näkten, ett sommarhus de byggde tillsammans redan i unga år och där släkt och vänner fortfarande samlas vid olika högtider och för att umgås.

Annons

Pappa var intresserad av så mycket och gillade sociala sammanhang. Han lyssnade på musik, han spelade golf och tennis, gillade motorsport som ung då han körde rally. Friluftsliv förstås när han jagade och fiskade eller åkte skidor, men ägnade också mycket tid åt familjen och gillade att umgås med sina barn och barnbarn.

Annons

Pappa var som ett kärnkraftverk brukade vi säga, en outtömlig källa av energi som flödade över till oss nära honom och mer därtill. Han fanns alltid tillgänglig för alla om han kunde hjälpa på något sätt.

Pappa var en mycket social person, omtyckt av många för sitt positiva sätt, generositet och medmänsklighet, han såg alla människor och dömde ingen.

För oss i familjen är det ett ofattbart tomrum och saknad efter honom nu när han är borta.

Men vi vet också att vi ses snart igen.

Familjen genom sönerna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan