Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Nya regeringen hotar tillväxten i norra Sverige

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bara genom att säga ordet ”kärnkraft”, i sin första presskonferens har den tillträdande regeringen fått investerare både i Sverige och utomlands att börja dra öronen åt sig. Det politikerna inte verkar förstå – och det gäller för övrigt också den avgående regeringen – är att problemen med effektbrist och höga elpriser redan är på väg att lösa sig, med svenskt och utländskt kapital.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Den som investerar i Sverige gör det i ett politiskt klimat som garanterar att spelreglerna inte ändras så mycket att investeringen blir olönsam. Eftersom vi lever i en marknadsekonomi måste intäkterna bli större än kostnaderna. Åtminstone på sikt.

Annons

Annons

Så när den nya regeringen nu så tydligt och entydigt nämner kärnkraften som baskraften i Sveriges energipolitik, förstår de inte hur det påverkar Sveriges framtida tillväxt. För elproduktion från sol och vind möjliggör grön vätgas, som i sin tur möjliggör stora och många företagsetableringar.

Häng med nu:

Det är ingen slump att vätgassatsningarna duggar tätt i Sverige. Vätgasen har flera fördelar. Den hjälper till att stabilisera de mer väderberoende förnybara energikällorna sol och vind, den ersätter fossila bränslen inom tillverkande industri och den används som fordonsbränsle.

De vätgasfabriker som nu byggs är noggrant kalkylerade investeringar i mångmiljardklassen. Det betyder att det finns kundavtal med både svenska och utländska industriföretag redan innan första spadtaget. Men avtalen bygger på förnybar energi – inte kärnkraft. Och företagen som kommer hit i kölvattnet av dessa investeringar skapar förstås arbetstillfällen.

I Ånge kommun har vindkraftsetableringarna möjliggjort inte mindre än två vätgasanläggningar. I samma ögonblick som detta blev känt, tog det lokalt etablerade börsnoterade företaget Permascand tillfället i akt att satsa än mer på sin affär som komponentleverantör till vätgasen. En marknad som enligt företagets vd exploderar just nu. Permascand nyanställer kontinuerligt på plats i Ånge.

Annons

Just nu står fler företag bokstavligen på kö för att få ta del av det nya guldet i gasform. Och var vill dessa företag etablera sig och skapa tusentals arbetstillfällen? Jo, i norra Sverige. För här finns ett överskott av förnybar energi och förhållandevis låga elpriser.

Annons

Det byggs också batterianläggningar för att lagra el och balansera effektbrist. Men både vätgas och batterilagring, viftas i debatten bort som naiva lösningar, trots att både Finland och Australien framgångsrikt använt batterilagring för att lösa sina problem med effektbrist. Och till en bråkdel av kostnaden för ny kärnkraft dessutom.

Den som tar effektbristen och de höga elpriserna på allvar borde därför vara orolig över den nya regeringens planer. Kärnkraft skrämmer inte bara vanligt folk. Den skrämmer även bort jobb och tillväxt.

Martin Machnow, pappa i Krokoms kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan