Annons

Annons

Annons

Frösön

Minnesord: Birgit Edin, Frösön

Vår mamma Birgit Edin (född Dahlgren) somnade den 25 september in i en ålder av nära 92 år.

Annons

Mamma var född i Nyland 1930 och var nummer två i syskonskaran på sju. Föräldrarna var Birger och Hilma Dahlgren. Vid 14 års ålder fick Birgit anställning på Linds affär i Nyland där hon sydde om kappor och klänningar. Hon sydde kläder till sina småsyskon och hjälpte till hemma.

Birgit hade lätt för sig i skolan och ville studera vidare, men på den tiden var det inte självklart att alla som ville fick denna möjlighet. Senare i livet läste dock Birgit in grundskolans årskurs 8 och 9 samt även gymnasiet.

Birgit träffade sin blivande man Rune på dans vid folkets hus i Bollsta annandag jul 1947. År 1948 flyttade mamma till Östersund och förlovade sig med pappa. På Frösön bildade Birgit och Rune sitt nya liv i Jämtland. En del av detta nya liv kom att utspela sig på F4 där både Rune och Birgit fick sysselsättning. Pappa Rune fick anställning som flygtekniker medan mamma Birgit blev flyglotta med luftförsvarstjänst som specialitet. Mamma var även utbildad idrottslotta. Birgit påbörjade senare en anställning på Dalmans hos Erland Herlitz.

Annons

Annons

År 1950, flyttade de till lägenheten på Fröjavägen 9. Med sitt goda handlag för hantverk och inredning skapade Birgit ett trivsamt och varmt hem. Fröjavägen 9 blev en naturlig mittpunkt, så även senare för deras barn och barnbarn.

År 1950 gifte sig Birgit och Rune. 1954 fick de sonen Bo och 1966 dottern Margareta. Birgit var mån om familjen och var en trygg famn att krama om. Mamma var noga med att barnbarn skulle julbaka hos henne.

Mamma som person var social och skapade en vänlig och trygg atmosfär. Hon tyckte sällan någonting var besvärligt utan hade tvärtom alltid en positiv grundsyn på tillvaron.

Musik, sång och glädje präglade mamma, så även hantverk. Hon gillade därtill att läsa böcker. Birgit fick utlopp för musikintresset under de år hon var med i Flyglottakören - Sven Källstrands första kör.

Något annat som betydde mycket för Birgit var stugan i Fanbyn, vid Sundsjö. Där byggde mamma och pappa i slutet av 1960-talet sitt sommarparadis som kom att bli lika uppskattat av barn, barnbarn, släkt och vänner som av dem själva. ”Stugan” blev en naturlig plats för umgänge och avkoppling.

Tillsammans hade mamma och pappa ett rikt socialt liv med många vänner, resor och camping med barnen.

De sista tio åren innan pensionen jobbade Birgit i receptionen på Jamtli och sjöng i deras kör. Hon hann där vara med på övergången till ”nya Jamtli”.

År 2010 firade Birgit och Rune guldbröllop. Fem år senare gick Rune bort. 2019 flyttade mamma från Fröjavägen 9, drygt 69 år efter att hon och Rune gjorde det till sitt hem.

Tack mamma för all kärlek.

Sonen Bosse och dottern Margareta med familjer

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan