Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Stephen Jerand (KD): Politikens rena händer

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I skenet av den som vanliga processen att hitta lik i garderoben hos nytillsatta politiker, upphör man aldrig att förvånas! Denna process är alla partier delaktiga i och man letar febrilt efter ”lik” och oegentligheter med hjälp av undersökande journalister!

I sak inget konstigt, men man kan undra ibland vilka gränser som gäller? En skatteskuld för 15 år sen, numera reglerad? Kontoskulder på några tusen kronor som reglerades innan fogden grep in?

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Kanske kan lik i garderoben typ rattfylleri, sniffat kokain, missbrukat statens kontokort och våldsbrott i sak utgöra ett klart förtroendetapp som innebär att man ska inte vara i politiken!

Annons

Annons

Jag tycker att varje politiker ska följa tre enkla mantran:

1. Ett kallt huvud innebärande klokskap, faktainhämtande med mera och inte låta sig fara iväg i känslostormar – förtänksamhet innan beslut!

2. Ett varmt hjärta innebärande att aldrig tappa den moraliska kompassen dvs att politikens arbete och beslut berör människor liv och framtid, att ha empati och medmänsklighet i fokus!

3. Rena händer innebärande att man måste vara ett föredöme, att när man bär ett förtroende från medborgarna måste man se sig själv i spegeln och ta sitt ansvar som föredöme. Inte låta sig mutas eller bjudas på middagar eller entréer till idrottstillställningar mm som kan bli problem eller liknande!

Så, det är bäst att man förekommer den sedvanliga skärselden av ekonomisk kontroll!

Jag blev bötfälld 1973 som nybliven körkortsinnehavare för en omkörning i en korsning i Handen, söder om Stockholm en lördagnatt, vilket en polispatrull uppmärksammade. Jag erkände och betalade mina 200 kronor i böter och fick en senare utskällning efter noter av min mamma. Hon såg kuvertet från åklagarmyndigheten i Handen...

Jag lyckades också under min värnplikt 1974–1975 dra på mig ett par parkeringsböter à 50 kr styck i Stockholm. Jag hade inte den ekonomin då att betala, utan fick göra upp med kronofogen för en avbetalningsplan av de uppkomna 300 kronorna. Inte heller uppskattat av min mamma, som råkade se också de kuverten!

Annons

Så, jag är en belastad fritidspolitiker. Jag beklagar att dessa missförhållanden efter 49 år, återkommer i mitt minne först idag, när jag uppmärksammar hur media, oaktat vilken regering som tillträder, kämpar på med alla dessa oegentligheter som ska fram i dagsljuset!

Annons

Så ser min vandel ut, inte en dag jag utan att jag ångrat denna omkörning 1973, men min Volvo Amazon varvade ut på ett synnerligen trevligt sätt på 3-ans växel, och jag tappade som 18-åring omdömet.

Förstå mig rätt! Självklart ska politiker granskas in i detalj. Oegentligheter ska upp på bordet, men någonstans måste det finnas nåt förnuft! Var går gränsen för att belastas? Vilken medborgare har aldrig någonsin i sitt liv gjort misstag?

Jag ber alla som röstat på mig för ursäkt för mina misstag för 49 år sen. Jag har inte upprepat dem och tror att jag då lärde mig en läxa! Man ska ta ansvar och sköta sig!

Stephen Jerand (KD)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan