Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
SSU: Jämlik utbildning på riktigt

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Min vän Stina gick upp klockan 05 på morgonen för att ta tåget i en timme till sin gymnasieskola. Där fick hon sedan vänta i ytterligare en timme på att skolan skulle börja. Detta var hon tvungen att göra då hon ville plugga det estetiska musikprogrammet som inte fanns i hennes hemkommun Åre.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Trots Stinas ohållbara skolsituation hade hon tur, för hon kunde pendla. Vissa måste ge upp helt på sin drömutbildning då pendlingsavstånden är för långa och bostäderna för dyra. Begåvad men fattig? Välj en annan utbildning.

Annons

När jag var 16 år bodde jag utanför Uppsala och ville bli längdskidåkare. Jag sökte därför till Vintersportgymnasiet i Östersund och kom in. Att hitta lägenhet i Östersund var inte enkelt, det mesta var dyrt eller låg långt ifrån skolan.

Annons

Jag hade turen att hitta en lägenhet med rimligt avstånd till skolan, men mina vänner hade inte samma tur. Vissa fick bo i en källare utan fönster, andra fick stiga upp klockan 05 på morgonen för att pendla en timme och några gav upp på lägenhetssökandet och valde istället att plugga något helt annat. Skolan är inte jämlik om möjligheten till att välja utbildning är avhängigt föräldrarnas plånbok.

Jämtland Härjedalen är ett av Sveriges största län till ytan. Med våra långa avstånd är det svårt att erbjuda ett brett utbud av utbildningar i alla kommuner. Det är därför det är så bra att vi har ett stort gymnasium som Wargentin där olika inriktningar kan samlas på en skola. Estet, humanistisk, internationell eller idrott.

Vi har också en fantastisk skollag som säger att ”Alla ska, oberoende av geografisk hemvist och sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i skolväsendet om inte annat följer av särskilda bestämmelser i denna lag”. En jämlik utbildning för alla, eller – så länge du har råd att köpa en lägenhet.

Östersund har en bostadsgaranti för alla universitetsstudenter, vilket är bra, men inkludera gymnasieelever som bor långt bort i den. Detta skulle gynna Östersunds kommun genom att fler ungdomar från andra delar av Sverige väljer flyttar hit och förhoppningsvis även väljer att bo kvar.

Annons

För att ha en jämlik utbildning krävs det att alla kan studera på lika villkor. Varken inkomst eller geografisk hemvist ska vara ett hinder för att studera det man vill, därför krävs det att det offentliga erbjuder hyresrätter till ett rimligt pris. Elevlägenheter är en fråga om jämlikhet och rättvisa. Begåvad men fattig? Ge honom och henne lika chans.

Sara Ingard, ordförande SSU Östersund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan