Annons

Annons

Annons

Sveg

Minnesord: May-Britt Östman, Sveg

På förmiddagen den nionde september gick mamma hastigt och oväntat bort från oss när hon satt vid köksbordet sitt och läste Fjällnytt. Kanske hade hon tänkt läsa klart, bädda sängen och sen gå sin lilla runda med stavarna. Nu blev det inte så.

Annons

Mamma växte upp i Ljungdalen med vår mormor och morfar, moster Eva och morbror Henry. Arbetet på gården var nog både roligt och jobbigt och till oss har mamma förmedlat en stor kärlek för familj, hem, djur och natur. Hon har lärt oss alltifrån hur man hittar koe till hur man bakar tunnbröd och långt innan mindfulness blev modernt lärde hon oss konsten att sitta på en sten och beundra en utsikt.

I slutet av 50-talet flyttade mamma till Sveg och började på Bäckedals folkhögskola. Där trivdes hon och fick smeknamnet ”Skrattet”. Det förstår vi. Tokskratten har följt oss genom livet. Från köket i Ljungdalen med moster Eva när vi var små, till alla skratt med oss och våra barn. ”Mormor är ju som en citatmaskin”, sa de när mamma levererade sina citat från revyer, filmer och tv, eller som någon sagt under hennes uppväxt.

Annons

Annons

I Sveg träffade mamma sin stora kärlek Einar och 1963 gifte de sig i kapellet i Ljungdalen. De bosatte sig i Sveg och 1964 och 1969 fick de oss. Medan vi var små arbetade mamma som dagmamma och därefter på Härjegårdar. Ett av hennes stora intressen var handarbete. Hon stickade, broderade, vävde och sydde. I sann 70-talsanda fick vi ofta ha likadana kläder. Att ha många olika projekt i gång är något som även vi anammat, men vem ska nu stoppa våra håliga tjocksockar?

Mamma var idrottsintresserad och med stort engagemang stöttade hon både vårt, mågarnas och barnbarnens idrottande. På äldre dar tillbringade mamma många timmar framför tv:n tillsammans med skidåkare och skidskyttar. ”Ja, idag har jag åkt tremilen och imorgon blir det femmilen”, svarade hon när vi ringde och frågade vad hon gjort.

Mamma älskade att vara ute i naturen. Året runt, alla årstider. Vi har så många fina minnen av skidturer till Solgropen i Lofsdalen, pimpling på Skärvagen, skoterturer till fiskestugan på Öjön, badturer till Härjeåsjön, alla vandringar för att titta på utsikten från Knallen och Viksjövålen. En utflykt vi ofta påminde henne om var skidturen upp till Dunsjön när hon ångade uppför branten och lämnade oss långt efter!

Mamma tyckte också om att resa. Turen med Hurtigruten när hon fyllde 70 är en resa hon ofta pratade om och som vi särskilt minns. Nu reser mamma och pappa tillsammans igen.

Annons

Mamma var alltid mån om att vi skulle ha det bra. Hon hade nära till känslor och vågade säga sin åsikt och det har vi tagit med oss i livet. Vi kommer att sakna henne och hennes värme, kärlek och omtanke.

Två år innan pappa gick bort, 2013, firade vi deras guldbröllopsdag i stugan. Ljungdalen var och är vår familjs samlingsplats och där lever minnena tydliga och starka av mamma, pappa och andra som gått före. Det tröstar oss som är kvar på ett fint sätt.

Mamma, vi har varit med om dig och kan inte förlora dig.

Elisabeth och Anki

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan