Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Hasse Tingman, Göteborg

Rutigskjortan, ryggsäcken, kameran, leendet, naturvärnandet och vänligheten. Så är vi många som minns Hasse Tingman. 85 år ung drog han sitt sista andetag den 10 oktober i sitt hem i Göteborg, nöjd och färdig med sitt rika liv. Närmast sörjande är barn, barnbarn och sambon Ragnhild.

Annons

Under åren 1973-97 bodde och verkade han i Östersund. Han anställdes som fritidskonsulent med ansvar för drift och utveckling av de fritidsgårdar som byggdes upp i stans bostadsområden. Han var projektansvarig för Östersunds jubileumsarrangemang 1986 och arbetade sedan på kommunkansliets informationsavdelning till sin pensionering.

Som chef var han lyhörd, intresserad, nyanserad, uppmuntrande och hade ett, för den tiden ovanligt, jämställdhetsperspektiv. Han var visionär och nytänkare med samtidig kompetens att förmedla tillit till andras egen kraft och förmåga att växa. Han var en viktig kugge för aktivt samarbete mellan fritids- och socialförvaltning.

Annons

Annons

Främst minns vi dock hans djupa frilufts- och naturintresse med särskild kärlek till fjällvärlden. Med kameran i ryggsäcken drog han året runt, ensam, iväg på fjällfärder under många dagar, ja ibland veckor, åt gången.

Hans upptäckarglädje och äventyrslystnad försatte honom ibland i en del riskfyllda situationer. Han fotograferade fåglar, blommor, gamla träd och kåtor – och alla olika nyanser av snö. Under många år var han färdledare och hans intresse för fjällblommor gjorde honom till blomsterguide.  Han var medförfattare till en bok om blomstervandring i Bakvattnet, hade fotoutställningar och fick miljöpris för arbetet i WWF Projekt Brunkulla.

Hasse var genom hela livet en sökare, en sökare efter hem, kärlek och mening. Han var ingen dussinmänniska, han gick sina egna vägar – men på dem fick han ändå ofta sällskap.

Vi som fick bli hans medvandrare kunde vara både olik honom och olika varandra – men han lyckades på något speciellt sätt utplåna skillnaderna och framhäva likheterna. Han var prestigelös, lätt att umgås med och hade en klurig och underfundig humor.

Vi trodde länge att han var nöjd med singellivets fördelar och att han funnit sin ro i naturen här i Jämtland, men på en av sina fjällturer mötte han så Ragnhild 1997 och flyttade till henne i Göteborg. De fick 25 år tillsammans och besökte Jämtland varje år för att vandra, hämta renkött och plocka bär.

Första snön har lagt sig på fjällen, det är höstkallt men vi saknar och minns Hasse med värme.

Larsove, Ewabeth, Inger, Ewa och många vänner i Jämtland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan