Annons

Annons

Annons

Offerdal

Insändare
Svar: Vi kan inte säga nej till all vindkraft i Krokoms kommun

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tack Ronny Karlsson (SD) för ditt inlägg i vindkraftsdebatten. Låt mig börja med att instämma i att vi inte ska ha vindkraft där det kan vara skadligt för människor och djur.

På vilket sätt gynnar vindkraften Offerdal? (28 oktober)

Annons

Vi ska producera vindkraft, solkraft, vattenkraft och andra gröna kraftslag där det är lämpligt. Det aktuella projektet i Nordbyn med omnejd, tror jag är ett sådant.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Det stämmer att jag numera bor i Östersund. Jag har dock bott i Kougsta, en grannby till Nordbyn, en stor del av mitt liv. Mellan västra Alsen och Kall finns det, i stort sett, bara skog, sjöar och myrar. Området, vars yta är mer än 400 kvadratkilometer, bedömer jag och många andra som mycket lämpligt för vindkraftsproduktion.

Din inledande fråga är viktig: ”På vilket sätt gynnar vindkraften Offerdal?” Offerdal är stort, men om vi begränsar oss till det aktuella området, så skulle Kaxåsbygden och Västbygden kompenseras med årliga belopp i miljonklassen för det intrång Nordbyprojektet skulle innebära.

Jag delar inte din definition i ersättningsfrågan. Kalla det gärna köp av medgivande om du vill. Det viktiga är att det som köps är en produkt från våra naturtillgångar, som vi får betalt för på samma sätt som vi säljer skogsprodukter, vattenkraft och så vidare.

Vindkraften kan bli av stor betydelse ekonomiskt för såväl berörda kommuner, bygder som markägare. Jag vet att såväl Västbygdens byalag som Kaxås bygdegårdsförening sliter med dålig ekonomi, samtidigt som styrelserna dras med eftersläpande underhåll av sina samlingslokaler.

Annons

På samma sätt som vi i årtionden tillhandahållit vattenkraft från Norrland ska vi nu, när det framtida behovet av energi växer, vara med på energitåget även i Jämtland och Härjedalen. Vi ska dock ha rimligt betalt för våra insatser.

Låt oss sluta diskutera vindkraftens vara eller icke vara – låt oss i stället diskutera hur vi ska utforma projekten så att de blir acceptabla inslag i jakten på ny energi. Då kan man inte säga nej till allt vindkraftsbyggande i Krokoms kommun!

Kurt Folkesson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan