Annons

Annons

Annons

Ås

Debatt
Ås behöver bättre samhällsservice med en dagligvaruaffär

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 18 oktober kommenterade Olof Wallgren, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Krokoms kommun, den berättigade kritiken från Åsborna angående en för snabb utbyggnad utan att först utöka eller återinföra den samhällsservice Ås behöver.

Nämndordföranden försvarar byggplaner i Ås: ”Någonstans måste vi bygga” (18 oktober)

Olofs historiebeskrivning var kanske inte helt korrekt. Tidigare fanns det i Ås bland annat distriktssköterskemottagning som en tid var utökad till hälsocentral, två affärer, en poststation, en telefonväxel och en bensinmack/taxi. Trots en stor befolkningstillväxt i området har samhällsservicen successivt delvis utraderats. Nu finns inget kvar av ovanstående.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Kanske kunde en dagligvaruaffär placeras i nära anslutning till det numera välkända och omtyckta Fröjas kafé, oasen i Ås? Växthuset nedanför Fröjas har nu äntligen rivits så det finns både utrymme för fler parkeringsplatser och kanske en nyetablerad affärslokal.

”Lillgården” har stått oanvänd sedan flyktingkrisen 2015, men byggnaden kan säkert hyras ut och byggas om till en butikslokal tills en kreativ handlare/företagare ser om kundunderlaget och kundtroheten för dagligvaruhandel är tillräcklig.

Kommunen kan ju erbjuda företagaren att bygga eget kanske på delar av den mark där växthuset stått eller den numera igenväxta ytan nedanför växthuset som vi i Trädgårdsföreningen Jämtland en gång lade ner tid och mycket egna pengar på för inköp av växter med mera. Sedan Krokoms kommun tog över ansvar för området ser det bara bedrövligt ut.

Kanske detaljplanen måste revideras något så en dagligvaruhandel kan etableras, men det borde ju snabbt gå att lösa eftersom det redan finns både kafé och handelsträdgård på samma plats.

Den nystartade lilla Ica-ToGo-butiken vid Åskorset kan säkert vara bra för bilburna, men med den ökade trafik på dåligt upplysta, smala och kurviga vägar från E 14 via Nyhems resp. Åskottvägen upp till olika bostadsområden, är det direkt farligt, speciellt kvällstid, att gå eller cykla på den.

Annons

Utmed Ösavägen och Åsvägen finns det upplysta gång- och cykelvägar och flera äldre tycker det är jobbigt att gå uppför från Åskorset och yngre med barnvagn likaså. En etablering av affär vid Fröjas skulle välkomnas av oss som bor i centrala Ås, där ett besök i affären även kan kombineras med ett besök i det trevliga Fröjas kafé och handelsträdgård, eller varför inte en skogspromenad i området norr om Fröjas.

Annons

Ur miljösynpunkt är det ju också bra om man inte behöver ta bilen utan faktiskt kan njuta av den rena, friska luften i Ås när man går och handlar.

Olof Wallgren erkänner i artikeln att det för närvarande finns för lite samhällsservice i Ås, men gör kommunen något konkret åt det? Mindre prat och utredningar och mer verkstad borde politiken prioritera.

Jag har skrivit ett medborgarförslag till Krokoms kommun där jag önskar att kommunledningen skickar ut en inbjudan till en offentlig, öppen dialog till alla boende i Ås om hur samhällsservicen kan återupprättas och utformas.

Mitt förslag är:

- Skicka snarast ut en inbjudan till alla boende i Ås där vi får diskutera direkt med ledande kommunföreträdare hur vi kan få tillbaka en utökad samhällsservice i centrala Ås.

- Om det behövs en planändring för att en dagligvaruaffär ska kunna etableras i närheten av Fröjas/Rösta bör den snabbt beslutas.

- Krokoms kommun borde kunna tillhandahålla ”Lillgården” vid Eldrimner eller annan del av f d Röstaskolan och anpassa de lokalerna så de lämpar sig för dagligvaruhandel.

Jan-Olof Hemmingsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan